Birgitta Ohlsson lämnar politiken men fortsätter att sitta kvar i riksdagen med bibehållen lön och andra förmåner. Agerandet kan vara ett sätt att maximera inkomstgarantin. ”Jag har inte planerat vad jag ska göra”, säger Ohlsson till DN. ”Inget konstigt”, – anser Liberalerna.

I fredags aviserade Birgitta Ohlsson via en debattartikel i Expressen att hon lämnar politiken. Utspelet kom efter ett misslyckat kuppförsök mot Liberalernas nuvarande partiledare Jan Björklund. SvD skriver att Ohlsson tidigare uppgett att hon skulle lämna riksdagen om hon misslyckas med att ta över partiet. Nu verkar hon dock ha ändrat sig. I samma debattartikel skriver Ohlsson att hon kommer att sitta kvar i riksdagen ”av respekt till väljare”. Det framgår inte närmare vad den före detta L-politikern tänkt göra i riksdagen. I en intervju med DN är hon vag angående sina framtidsplaner:

”Jag har inte planerat vad jag ska göra.”

760 tusen kronor om året

Enligt riksdagsförvaltningen uppbär Birgitta Ohlsson ett grundarvode på 63.800 kronor per månad, vilket innebär att hon kan kvittera ut drygt 760 tusen kronor om hon sitter mandatperioden ut.

En annan förklaring kan vara den nya inkomstgarantin för riksdagsledamöter som har tillkommit efter massiv kritik mot det gamla systemet. Inkomstgarantin, eller ekonomiskt omställningsstöd som den egentligen heter, innebär att före detta riksdagsledamöter får en fallskärm efter avslutat uppdrag. Mats Lind på enheten för ledamotsadministration på Riksdagsförvaltningen förklarar på telefon till Samhällsnytt:

-I det nya systemet får man inkomstgaranti i tre månader om man har suttit i riksdagen i ett år, i sex månader om man har suttit i två år och i ett år – om man varit i riksdagen i 4 år.

Enligt de nya reglerna är det 85% av lönen som betalas ut.

Kammarsekreterare och enhetschef på Riksdagsförvaltningen Anders Norin svarar i ett mejl till Samhällsnytt att myndigheten inte kan ge ett definitivt svar på frågan om hur mycket Birgitta Ohlsson kan få i inkomstgaranti i nuläget.

”Inget konstigt”

Birgitta Ohlsson valdes in i riksdagen år 2002 men mellan 2010 och 2014 var hon tjänstledig på grund av ett ministeruppdrag i alliansregeringen. Hon valdes in på nytt år 2014, vilket innebär att hon sannolikt omfattas av de nya reglerna. Detta innebär i sin tur att hon hade fått ta ut inkomstgaranti i endast sex månader om hon hade lämnat sin riksdagsplats idag, men kan få den i ett år om hon sitter mandatperioden ut – vilket blir en kostnad på drygt 650 tusen kronor. Tillsammans med riksdagslönen för ett år blir det drygt 1,4 miljoner kronor som skattebetalarna tvingas betala ut till Ohlsson.

Samhällsnytt kontaktade Liberalernas pressekreterare Gustav Georgson med frågan hur partiet ser på att Ohlsson avser att sitta kvar i riksdagen trots att hon lämnar politiken. Georgson svarar följande i ett sms:

”Partiets kommentar: Inget konstigt. Birgitta är vald och sitter mandatperioden ut.”

Samhällsnytt har ställt en följdfråga:

-Hur ser ni på att hon fortsätter att uppbära en lön och uppta en plats i riksdagen utan att egentligen ha något uppdrag? Vilka signaler sänder det till skattebetalare och väljare?

Liberalerna har inte inkommit med något svar på den frågan.

Ville avskaffa Sverige

Tidigare hamnade den före detta politikern i blåsväder bland annat på grund av en debattartikel som ska ha publicerats år 2001 och där Ohlsson ska ha uppmanat till att avskaffa Sverige.

Samhällsnytt har sökt Birgitta Ohlsson för kommentar upprepade gånger under måndagen både via mejl, telefon och Liberalernas presstjänst men utan att få något svar.