Ett av världens fattigaste länder, Rwanda, ska sponsra fotbollsklubben Arsenal med 350 miljoner kronor. Samtidigt utgör utländskt bistånd omkring 30-40 procent av landets statsbudget. 

Rwandas ligger på plats 159 av 188 i FN:s utvecklingsindex och sponsorsatsning har därmed väckt kritik, enligt Di. Bland annat ska personer i holländska parlamentet vilja strypa biståndet till landet.

Själv har Sverige i ett beslut år 2013 beslutat om ett ”volymspann” på storleken på biståndet till Rwanda på 810-990 miljoner kronor under åren 2014-2018. Mer nyligen beskrev dock regeringen Rwanda som ”tidigare haft stora behov men som nu är några av Afrikas snabbast växande ekonomier”. Enligt OpenAid uppgick Sveriges bistånd till Rwanda till 231 miljoner kronor år 2017.

Kagame är ett stort fan av fotbollsklubben Arsenal och har twittrat och bland annat kritiserat klubbens coach Arsene Wenger vid tidigare tillfällen.

Andra försvarar dock sponsringen. Clare Akamanzi, VD för Rwanda Development Board, twittrade att turism är landets största inkomst av utländsk valuta, vilket krävs för att kunna importera varor nödvändiga för landets infrastruktur och att reklam såsom den hos Arsenal ökar turismen:

Hon ska enligt the Guardian även ha sagt att alla som kritiserar affären med Arsenal antingen vill att Rwanda ska förbli fattigt eller förstår inte att i alla affärer är marknadsföring en grundläggande utgift och att Rwanda samtidigt satsar på att fördubbla sin turism de kommande sex åren.

Paul Kagame är Rwandas president sedan år 2000 efter att hans företrädare Pasteur Bizimungu, avgick. Kagame var tidigare befälhavarae över den rebellstyrka som avslutade 1994 års folkmord mot tutsierna. Han betraktades som Rwandas faktiska ledare när han var vicepresident och försvarsminister mellan 1994 till 2000. (Wikipedia)