Svenska hockeyspelare uppmärksammas för att använda sig av mindre politiskt korrekta kraftuttryck när det hettar till under matcherna. Uttryck som ”horunge” och ”bögjävel” kritiseras för att vara kränkande. Från ansvarigt håll menar man dock att det bara är en jargong och inget som ska uppfattas bokstavligt.

Diskussionen har tagit fart efter att Marcus Sylvegård i Malmö på isen hamnat i konflikt med en ej namngiven spelare i Djurgården och då skrikit ”din jävla horunge”. Sylvegård dömdes först till två minuters utvisning för händelsen men det verbala efterspelet ledde till att det blev matchstraff. Han blir efter att saken uppmärksammats avstängd i ytterligare två matcher.

Sylvegård försvarar sig med att han bara svarade på ett tillmäle från djurgårdaren innehållande frasen ”din långhåriga bögjävel”. Uppgifterna kring detta går dock isär.

Från ansvarigt håll i båda lagen vill man emellertid tona ned allvaret i det inträffade. Redhawks sportchef Patrik Sylvegård, pappa till Marcus Sylvegård, är inte glad åt språkbruken men anser samtidigt att det måste sättas in i sitt sammanhang, att det är förflugna ord som sägs när ilskan kokar över.

Han menar också att även om uttryck som ”horunge” och ”bögjävel” kan låta särskilt illa, så finns det ingen konkret substans bakom att de orden används. I stället kan det vara andra saker som sägs på isen som är direkt kopplade till den som utsätts som kan uppfattas som mycket värre men som utåt sett inte har samma laddning och låter lika vulgärt som de nu uppmärksammade kraftuttrycken. ”Bögjävel” är sånt man skrattar bort, uppger Sylvegård

Patrik Sylvegård får medhåll från motståndarlaget Djurgårdens tränare, Robert Ohlsson. Han anser att den här händelsen har fått alldeles för stora proportioner.

Han är övertygad om att Marcus Sylvegård inte menade något ont med att använda ordet ”horunge” mot djurgårdsspelaren. ”Det som sägs på isen i stridens hetta ska stanna där, jag tycker inte att det är något som ska komma ut” slår Ohlsson fast och motiverar det med att ingen spelare har tagit illa upp eller känt sig på allvar kränkt av det som sagts.

Ohlsson tycker inte att det är bra att fula tillmälen kastas mellan spelare men menar samtidigt att det inte heller ska förstoras upp till något det inte är. Det här är en jargong som spelare använder när de blir förbannade på samma sätt som man använder svordomar. Det är inte så att ”bögjävel” används mot någon som är homosexuell eller ”horunge” mot någon som har en prostituerad mamma.

– Jag tycker inte att det är särskilt bra att allt som sägs på en plan tas upp såhär. Det är en farlig väg att gå, tycker jag. Det är jargong, man slänger käft ute på isen och det finns de som trash-talkar. Att få språket helt rent på en is blir nog svårt, förklarar Ohlsson.

Det är i nuläget oklart huruvida uppmärksamheten kring det grova språkbruket på landets hockeyrinkar kommer att föranleda krav på att alla spelare får genomgå någon form av värdegrundsutbildning.