Tidigt på onsdagsmorgonen exploderade det i ett lägenhetshus i stadsdelen Hageby i Norrköping. Räddningstjänsten uppger att flera personer ska ha skadats – och de boende har evakuerats. Dådet är enligt åklagare en del i ett pågående gängkrig.

Tre personer ringde SOS för att larma om explosionen, enligt räddningstjänsten Östra Götaland. Enligt polisen finns det flera trasiga fönster på platsen, rapporterar SVT.

– Vi är på plats och ser vad det är för något, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen, till SVT.

Det ska röra sig om något som exploderat i eller utanför andra våningen i flerfamiljshuset. Polisen har nu inlett en utredning om försök till mord alternativt allmänfarlig ödeläggelse.

Flera personer skadade

Enligt räddningstjänsten finns det rapporter om att flera personer har skadats i explosionen. Även en brand ska ha uppstått på platsen.

– Branden är släckt. Det ska finnas skadade personer som ambulans och räddningstjänst tar hand om. Det måste ha varit en kraftig explosion för flera fönster i fastigheten är krossade, säger Peter Holm vid räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten har ett oklart antal personer drabbats av lindriga skador. Polisen berättar att alla som evakuerats har kontrollerats av ambulanspersonal på plats.

Det finns ingenting som tyder på att explosionen varit en olyckshändelse. Nationella bombgruppen har kallats till platsen.

Del i ett pågående gängkrig

Enligt chefsåklagare Torsten Angervåg är sprängningen relaterad till de gängkrig som pågår i området och där bland annat dödsskjutningar förekommit. På den adress där bomben detonerade bor en man som beskrivs som en ledargestalt för ett av de kriminella gängen och det mest sannolika bedömer Angervåg i en kommentar till SVT är att dådet var riktat mot honom.

Ytterligare en sprängning – i Malmö

Norrköping är inte de enda som drabbats av bombdåd under natten. Sent på tisdagskvällen – klockan 22:30 – skedde en explosion i anslutning till en byggnad i Annelund i Malmö. Det rapporterar Aftonbladet.

Polisens bombexperter och kriminaltekniker kallades till brottsplatsen.

– Som jag fått det beskrivet för mig är det krossade rutor och även skador på en entrén, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

Vidare konstaterar han att det inte är ovanligt att den här typen av händelser rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen är gripen för dådet.