Under 1960-talet hade USA en forskningsstation på Grönland. Där samlade man prover från den kilometertjocka isen men även jordprover från botten som glömdes bort. Dessa har man nu tittat närmare på och de visar att Grönlands inlandsis varit helt bortsmält någon gång under de senaste 1,1 miljoner åren.

Forskningsstationen Camp Century fungerade även som hemlig militärbas. Isproverna studerades noga men då projektet lades ned glömdes jordproverna bort och låg orörda fram tills nu. För ett par år sen påträffades de av en slump av en grupp danska och amerikanska forskare som publicerat sina överraskande fynd i Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Vi fann direkt små blad och kvistar, som vi kallar makrofossiler, i sedimentet. De var välbevarade och såg ut som att de kom direkt från skogen på Grönland för en lång tid sedan, säger Dorthe Dahl-Jensen, professor i glaciologi och en i forskarteamet.

Grönland grönskade

Fynden tyder enligt forskarna på att hela den grönländska glaciären har smält någon gång under de senaste 1,1 miljoner åren. Detta kan hjälpa forskarna att förstå hur inlandsisen kommer att reagera på klimatförändringar då jordens temperatur under miljontals år skiftat både upp och ned.

– När vi kan tidsbestämma när skogen stod där och hur varmt det var då så har vi ett riktmärke för vad som kommer ske i framtiden, säger Dorthe Dahl-Jensen.

LÄS ÄVEN: Larm om värmerekord på Grönlands inlandsis slogs upp stort – var falskt

Ifall hela Grönlands inlandsis smälter skulle det innebära en global havsnivåhöjning på sju meter enligt Jesper Sjolte, forskare i geologi på Lunds universitet. Studien kan tyda på att isen är känsligare än man trott.