➤ Någon övre gräns för hur mycket varje enskild bostadsrätt får kosta finns inte.

Den akuta bostadsbristen i landet, i kombination med den nya bosättningslagen som tvingar kommuner att ta emot migranter, har gjort så att många kommuner spenderar åtskilliga miljoner på bostadsrätter där nyanlända placeras. Alternativt låter man dessa gå före i den kommunala bostadskön.

Under förra året och hittills i år har Hässleholms kommun lagt högsta budet på tre bostadsrätter. Fler budgivningar har vunnits men i dessa fall har säljaren valt att inte sälja till kommunen och istället valt en annan köpare.

Budgeten för bostadsrätter till nyanlända i Hässleholm ligger i år på 5,6 miljoner kronor. Kommer summan upp över en halv miljon måste fallet först avhandlas av tekniska nämndens arbetsutskott.

Större delen av budgeten för i år finns kvar.

– Återstående budget är på 5 422 000 kronor och de har vi äskat med oss till nästa år för att fortsätta att köpa bostadsrätter, säger exploateringsingenjören Kristofer Olsson, till Norra Skåne.

– Men vi kollar just nu på ett par bostadsrätter så det kan mycket väl bli fler köp i år.

Olsson säger sig förstå kritiken mot att kommunen med sin budgivning trissar upp priserna.

– Det är något vi försöker beakta. Vi lägger bara bud på objekt där vi är villiga att löpa linan ut. Så för vissa objekt påverkar vi priset, men vi tycker inte att vi höjer den generella prisnivån särskilt mycket.

– Dessutom så har vi alltid en annan budgivare att beakta och som är villig att betala för de bud denne lägger. Vi vill ju köpa lägenheterna för så lite som möjligt så vi lägger mindre bud och matchar då vad marknaden är villig att betala.

I Malmö måste dock vissa regler följas då bostadsrätter köps. Där kan kommunen bara lägga två bud; det första budet på samma nivå som bostadens utropspris och bud nummer två ska ha stöd av marknadsvärdet.

I Hässleholm finns inga sådana regler där man aldrig lagt sig i en budgivning.