Sveriges beredskap mot skogsbränder, som utgör en del av MSB:s ansvar, visade sig allvarligt bristfällig 2014 och återigen förra året. Mycket har sagts om att förstärka den men lite har gjorts. Det menar Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Det avtal som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tecknat om bland annat fler helikoptrar förslår inte långt, konstaterar Uddholm.

– Skulle vi få en situation likt fjolåret eller 2014 och inte lyckas släcka medan bränderna är små då har vi inte nån bättre förmåga i dag än vi hade då, säger han i en intervju med SR Ekot.

LÄS ÄVEN: Skogsbrandsutredningen klar: ”I dag är vi inte trygga för att klara bränder”

Uddholm var med och ledde släckningsarbetet i Västmanland 2014 och var även delaktig i förra årets utredning som tillsattes efter fiaskot där Sverige tvingades be Polen om hjälp för att få bukt med bränderna. Han är bland annat kritisk till att bara två av de tio helikoptrar som tecknat avtal om klarar att bära mer än 1 000 liter vatten.

Britta Ramberg på MSB håller dock inte med utan menar att det handlar om ett fortfarande pågående rustnings- och utvecklingsarbete.

Samtidigt har Uddholm själv haft en instrumentell roll i att undergräva brandförsvarets standard, något som Samhällsmagasinet för en tid sedan kunde konstatera i ett granskande reportage. Bland annat genom att prioritera könskvotering framför kompetens i rekryteringen.

LÄS ÄVEN: MSB och regeringen spred falska uppgifter om upphandlad helikopterberedskap

I maj i år avslöjades att detta arbete inte var på långt när så framskridet som myndigheten gett sken av. Man påstod att man handlat upp 30 helikoptrar fastän det i själva verket bara var tio. Den falska informationen från MSB och regeringen till medborgarna skylldes på slarv.

Vid flera tillfällen har Samhällsnytt kunnat avslöja att MSB avsätter pengar för satsningar som ligger långt utanför myndighetens kärnverksamheter. Bara för en vecka sedan skrev vi om hur MSB betalat flera miljoner skattekronor för en vänsteranstruken rapport med vetenskapligt undermålig standard om hur myndigheten ska hindra obekväm information om Sverige från att spridas i sociala medier och andra kanaler på nätet.

LÄS ÄVEN: Här betalar MSB ut två miljoner skattekronor till brittiska bedragare – med kopplingar till rysk underrättelsetjänst

Myndigheten har under enhetschefen Mikael Tofvesson och nytillträdde generaldirektören Dan Eliasson alltmer skiftat fokus från traditionell krisberedskap till att bedriva propaganda mot olika samhällsaktörer som man betraktar som ett hot mot den rådande politiska ordningen, däribland Sverigedemokraterna och de nya oberoende medierna.

LÄS MER: Alla artiklar om MSB på Samhällsnytt