På söndagskvällen stod det klart att sittande president Jair Bolsonaro förlorar valet och socialisten Lula da Silva tar över. Nu befarar många ett landet ska gå samma väg som Venezuela.

Det blir med en ytterst liten marginal da Silva vinner: 50,9 mot 49,1 procent. Under sitt segertal sa da Silva att han nu ”tror på att gud ser till att vi med folkets hjälp finner en väg ut ur landets situation”.

LÄS ÄVEN: Brasilianska valet till en andra omgång för avgörande

Inför valet har landet varit extremt polariserat med rädsla för fysiska angrepp om man talat öppet om sina politiska sympatier.

Bolsonaro har hänvisat till ekonomisk framgång för landet under hans styre med fallande inflation, stabil valuta mot US-dollarn och en minskande arbetslöshet. Samtidigt har Lula försökt lugna finansmarknaderna genom att försäkra näringslivet att han kommer att sköta landets ekonomi.

Total splittring

Enligt Thaïs Machado-Borges, föreståndare vid Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet, är splittringen i Brasilien total och många av Bolsonaros anhängare associerar Lulas arbetarparti med korruptionsskandaler.

– Även inom familjer tycker man olika. Det är en svår polarisering, och vad man tycker om Lula da Silva beror på vem man frågar. Men generellt kan man säga att Bolsonaros anhängare ofta uttrycker rädsla för en socialistisk eller kommunistisk utveckling med Lula vid makten. De befarar att Brasilien kan bli som Venezuela, säger hon till SvD.

LÄS ÄVEN: Bolsonaro till attack mot hycklande filmstjärna

2017 dömdes da Silva för att ha tagit emot mutor och pengatvätt till nio och ett halvt års fängelse.

SVT:s etiketter

Vid varje tillfälle som getts har statstelevisionen kallat Bolsonaro för ”högernationalist” medan endast ”vänsterkandidat” räckt för da Silva.