I Sydkorea ser coronaepidemin ut att vara på väg att plana ut. På fredagen rapporterades endast 110 nya fall – det lägsta antalet på tre veckor. Bred provtagning, tidig isolering och behandling uppges vara de främsta anledningarna till landets succé. I Sverige gör man tvärtom – inga patienter tillåts testa sig för corona förutom de i kritiskt tillstånd som ska läggas in på sjukhus. Statsepidemiologen Tegnell har meddelat att de nya riktlinjerna kommer att gälla alla regioner i Sverige.
I ett långreportage djupdyker BBC i vad som beskrivs som Sydkoreas succé i kampen mot coronaviruset. Redan i början av epidemin i Kina började man arbeta hårt med att ta fram en egen testmetod – vilket man lyckades med på endast 17 dagar.
Det har skapats ett nätverk av 96 privata och statliga labb som arbetar i skift för att analysera prover. För medborgarna är provtagningen lätt och tillgänglig – det är bara att köra till en av många drive in-provtagningscentraler där personal i skyddsutrustning på några minuter tar nödvändiga prover.
Dagen efter får man ett svar – vid sms om svaret är negativt, eller via ett telefonsamtal om man har coronavirus. Om svaret är positivt får man tydliga instruktioner om hur man ska isolera sig och vart man kan vända sig om tillståndet försämras. De svårare fallen behandlas med en kombination av antivirala läkemedel som används för behandlingen av HIV och malaria – lopinavir, ritonavir och klorokin.
Ifall det upptäcks ett kluster av smittan – t ex i en kontorsbyggnad – ordnar myndigheterna provtagning på plats så att alla som finns i byggnaden testas direkt. Varje dag testas drygt 20 tusen personer – totalt 220 tusen prov under tiden som utbrottet pågått.
I Sverige gäller dock ett annat tillvägagångssätt – att testa så få som möjligt. I förrgår slutade region Stockholm att testa alla som inte redan är i ett kritiskt tillstånd och ska läggas in på sjukhus. Inte ens personer som varit i de drabbade områdena och har symptom kommer att få testa sig för corona.
Imorse meddelade statsepidemiologen Anders Tegnell i en intervju till Aftonbladet att de nya riktlinjerna kommer att gälla i hela landet inom en vecka.
I sociala medier jämförs detta angreppssätt med Iran där regimen misstänks ha friserat statistiken medvetet för att hålla fasaden utåt. Det finns även misstankar om att begränsningen handlar om en brist på reagenser som behövs för att genomföra testerna. Däremot finns det än så länge ingen förklaring på varför man inte lyckats skaffa en reserv med nödvändiga reagenser på de två månader som man hade på sig innan epidemin brutit ut i Sverige.
Emellertid bekymrar sig Twitter-influencern och medieprofilen professor Agnes Wold om att inte tillräckligt många testas i USA – så många som 10% av befolkningen har ingen möjlighet att testa sig till följd av vad hon menar är Trumps politik:
Varför inte så många av de smittade kommer att testa sig i USA https://t.co/mB0upjkE3L
— Agnes Wold (@AgnesWold) March 11, 2020
”Åk inte till USA!” – varnade professorn bara timmar innan Trump införde ett inreseförbud för européer till landet:
Åk inte till USA! Det kan ni göra när den här epidemin är över, kanske om ett år https://t.co/V3KUXkRATW
— Agnes Wold (@AgnesWold) March 11, 2020