Brexit-3
Utrikes

Brexit-avtal godkänt av EU

Publicerad 11/25/2018
Annons

På söndagsförmiddagen meddelade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk via Twitter att det framförhandlade avtalet för hur Storbritannien ska lämna den överstatliga unionen vid ett toppmöte har godtagits av EU-ländernas ledare. Avtalet har dock ännu inte godkänts av det brittiska parlamentet.

Missnöjet är samtidigt stort från båda håll – EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallade söndagen för ”en dyster dag” och menade att ”Brexit är en tragedi”. Även Sveriges avsatte statsminister Stefan Löfven (S) sade i en kommentar att Storbritanniens utträde ”försvagar för så många”.

Från Brexit-håll råder det omvända missnöjet. Många anser att premiärminister Theresa May har kompromissat för mycket och att det tillstånd som under många år framöver kommer att gälla i alltför hög grad påminner om att vara kvar i EU.

Detta, tillsammans med meningsskiljaktigheter mellan Tories och det irländska unionspartiet DUP om interna gränsfrågor, bäddar för en tuff debatt i det brittiska parlamentet inför godkännandet. Vad som sker i händelse av att parlamentet säger nej till avtalet – vilket det just nu ser ut att luta åt – är oklart.

Utträdesavtalet anger att det gamla EU-avtalet ska fortsätta gälla i minst två år framöver, till den sista december 2020. Den perioden kan dessutom komma att förlängas i ytterligare två år om förhandlingarna om nya avtal på olika områden mellan EU centralt och de enskilda EU-medlemsländerna blir segdragna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons