Brexit-3
Utrikes

Brexit skjuts åter upp i avvaktan på brittiskt nyval

Publicerad 10/30/2019
Annons

Det blir inte något brittiskt utträde ur den europeiska federationen i månadsskiftet så som tidigare aviserats. Brexit skjuts för tredje gången upp, nu till den 31 januari nästa år. Innan dess ska ett nyval hållas i Storbritannien. Datum för detta har satts till den 12 december. Beroende på valresultat kan brexit hjälpas eller stjälpas.

Den begäran från Storbritannien att åter skjuta upp Brexit efter nya misslyckanden att få ett avtal på plats som motvilligt lämnats in av premiärminister Boris Johnson, har preliminärt godkänts av de övriga medlemsländernas EU-ambassadörer.

Ytterligare formella godkännanden krävs dock från ländernas regeringar. Om det erhålls blir nytt datum för utträde den 31 januari nästa år. Några länder, bland annat Frankrike, har samtidigt meddelat att man helst vill se ett tidigare datum. Datumet kan även tidigareläggas på Storbritanniens initiativ om ett avtal godkänns tidigare.

Det lär dock inte ske förrän efter det nyval som utlysts i Storbritannien och för vilket ett datum spikades på tisdagskvällen. Den 12 december går britterna till valurnorna. Detta under förutsättning att beslutet godkänns av överhuset.

Oklart hur valresultatet kommer att påverka

Det är osäkert om och i så fall på vilket sätt ett nytt parlamentariskt läge efter valet kan bryta det nuvarande dödläget i brexitfrågan. Å ena sidan antas Johnsons Tories gå framåt, vilket skulle kunna stärka de krafter i parlamentet som vill få brexit på plats.

Men det finns också ett annat scenario, ett där Labour och Liberaldemokraterna tillsammans får så många mandat att de kan bilda koalition och ta över makten. Om det sker kan utträdet enligt nuvarande plan äventyras i grunden och hela frågan föras tillbaka till en ny folkomröstning med oviss utgång.

Något som talar emot en sådan koalition är att Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson nyligen klargjorde att hon anser både Johnson och Labour-ledaren Jeremy Corbyn vara direkt olämpliga personer att leda regeringen.

Det skotska nationalistpartiet SNP, som vill stoppa brexit, kan också komma att spela en roll i regerings- och brexitfrågan efter valet. Det nybildade Brexit Partys ledare Nigel Farage välkomnar i en kommentar i sociala medier nyvalet som han är övertygad om kommer att vara det som äntligen ror brexit i hamn.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons