Trots att sågverken går för fullt råder ändå brist på virke i världen, bland annat på grund av pandemin. I Sverige har priserna gått upp i genomsnitt med 50 procent sedan i fjol och med 250 procent i USA. Samtidigt spås situationen förvärras ytterligare framåt hösten.

Boomen som branschen just nu upplever är den fjärde med liknande kraftiga och snabba stigande priser som skett på 70 år, och den är långt ifrån över.

– Det är en exceptionell brist på trävaror i världen helt enkelt, säger Johan Freij, skogsanalytiker på Danske Bank, till Dagens Nyheter.

Då han talat med cheferna på sågverken ser man ingen lättnad på trycket på efterfrågan, snarare ser bristen ut att bli än värre framåt hösten. Branschen ska vara väldigt samstämmig och man ser ingen vändning innan vintern. Väldigt mycket av produktionen är redan intecknad. Samtidigt försöker sågverken prioritera sina stamkunder och i juli dras det ned på takten under semestrarna.

Fyra orsaker

Freij ser fyra huvudanledningar till situationen. Den första är pandemin som lett till att fler passar på att bygga ut eller snickra på hemmet, den andra är byggandet i USA där det finns ett stort uppdämt behov och stora stimulanser för ekonomin genomförs. Sedan tillkommer den gröna omställningen i Europa samt en ökning av träanvändandet i arkitekturen på grund av klimatskäl.

En av de drabbade är Michel Silverstorm, vd för Moderna Trähus i Trosa, vars lokal just nu står stor tom och tyst. I stället för att sköta sitt vanliga jobb med planering och försäljning får han jaga material i den mån det går.

Värsta bristen någonsin

Prisökningarna började i september och kom sedan slag i slag samtidigt som bristen på produkterna ökade. Priset på flera enskilda produkter har mer än fördubblats.

– Det här är den värsta virkesbristen som vi har varit med om, säger han.

LÄS ÄVEN: LARMET: Skenande materialbrist i industrin hotar ekonomin

Normalt motsvarar kostnaden för trä mellan 15 och 17 procent av firmans totala kostnader för ett husbygge och om den kostnaden ökar så kraftigt som nu försvinner byggarens vinstmarginal mycket snabbt. Firman arbetar med fasta priser till kunder. Då avtalen skrivs utgår Silverstrom från priserna som gäller vid tillfället, vilket är sex till nio månader innan huset står klart.

Ekonomisk smäll

I avtalet finns visserligen en klausul som ger byggaren rätt att höja priset enligt ett särskilt index för att kunna möta kommande prisökningar, men det räcker inte på långa vägar för att matcha de snabba och kraftiga prisökningar som skett sedan i höstas.

– Så det finns avtal som vi sitter fast i där vi kommer att ta en ganska stor ekonomisk smäll, konstaterar Silverstorm.