Samhällsnytt avslöjande i en första granskning av Blankspot att Brit Stakston som sitter i mediestödsnämnden fått bidrag av sin egen myndighet på vad som framstår som ett bedrägligt sätt. Vi kan nu visa att Stakston och hennes blogg Blankspot har genomfört en nyemission under vad som kan vara olagliga former där aktier har sålts till över hundra investerare med felaktig annonsering som pågick i flera månader. Detta med stöd av mångmiljonären Peter Ingman som i dag säger att bolaget alltid varit värdelöst.
Brit Stakston driver tillsammans med Martin Schibbye, som har ett förflutet med Revolutionär Kommunistisk Ungdom, bloggen Blankspot.
I den första delen av vår granskning kunde vi visa att Stakston sitter i en jävsituation, då hon fått bidrag av Myndigheten för Press, Radio och TV där hon sitter som ledamot.
LÄS MER: AVSLÖJAR: Brit Stakston – ledamot i mediestödsnämnden får själv mediestöd
Olaglig nyemission?
Men det är inte slutet på de underliga omständigheterna omkring Stakston och Blankspot. Under maj 2016 genomförde Blankspot en nyemission via Fundedbyme genom en försäljning av aktier.
Hela förfarandet med ”nyemissionen” strider troligtvis mot spridningsförbudet i aktiebolagslagen – en bestämmelse som anger att privata aktiebolag är förhindrade att på olika sätt vända sig till allmänheten för detta. Man får visserligen sälja aktier i sitt bolag, men man får troligtvis inte annonsera det på sättet som Blankspot har gjort.
Redan i mars 2016 påbörjade Stakston marknadsföring via Breakit.
Annonsering med stora felaktigheter
I nyemissionens text påstod de sig ha 3 000 prenumeranter som skulle dubbleras under 2016 men enligt årsredovisningen 2015 hade de bara en nettoomsättning på 272 000 kronor samtidigt som en prenumeration kostade 600 kronor. Felaktigheter om antal betalade kunder upprepades även i artiklar innan emissionen. De skriver vidare att affärsmodellen är ”testad och fungerar” trots att kostnaderna är 10 gånger så höga som fakturering mot slutkund.
De påstod också att årsomsättningen för 2016 skulle bli 5 miljoner kronor. Men när 2016 var slut kunde de summera omsättningen till endast 1,5 miljoner – en besynnerlig felberäkningen då nyemission avslutades i maj 2016.
Vad gäller årsomsättning för 2018 har de gjort en felberäkning på hela 800 %.
Bedräglig marknadsföring till investerare
Ingman som är grundare av Spray och Mynewsdesk marknadsförde kraftfullt Blankspot och han påstod sig ha köpt 10 procent av bolaget, mitt under pågående nyemission. Han kallade dem också för ”überkompetenta”.
Enligt Fundedbyme:s sida skall 158 investerare därefter gått in med runt 1,5 miljoner för 17 procent av bolaget.
Men när Samhällsnytt kontrollerar allt detta med Ingman visar det sig att han inte alls köpte aktier motsvarande 10 procent, trots att det marknadsfördes som så, vilket kan ses som bedräglig marknadsföring.
Du köpte 2016 en andel i bolaget?
– Jag ville bara supporta dem när de drog igång. Jag tror inte jag har någon andel – det är inte något jag redovisar.
Det står på Mynewsdesk att 2BPublished [red. anm. Ingmans företag] går in som aktieägare?
– Vad intressant, det måste jag kolla upp. Det landade väl på ”vara god-kontot”. Det var mer för att ”vara schysst” liksom.
Han undrar sen vad syftet med samtalet är.
Anledning till att jag ringer dig är för att se hur det har gått för dig som aktieägare.
– Jag har inga registrerade aktier i Blankspot via 2BPublished. Det är inget jag haft uppe med min redovisningsfirma. Jag ville att Blankspot skulle bli större och växa.
Han menar vidare att det inte går att tjäna pengar på ”kvalitetsjournalistik”.
Om man tittar på nyemissionen via Fundedbyme skulle din investering kanske motsvara en miljon [red. anm annan källa]?
– Bolaget var inte värt någonting. Det är inte värt något i dag heller. Det rörde sig om 15 000 spänn i min värld. Det var inga pengar i alla fall.
Hela denna andelsbaserade gräsrotsfinansiering verkar ju vara ett bedrägeri om du säger så?
– Det är väl bara att folk skickar in några tusenlappar så att de har något att leva på.
Peter Ingman och Daniel Daboczy hjälpte Brit Stakston och Martin Schibbye att locka pensionärer.
Daniel Daboczy på Fundedbyme: ”Allvarligt”
Daboczy på Fundedbyme känner väl till Blankspots verksamhet och påpekar att pengarna som samlas in till bolagen kan vara momspliktiga. Han tycker att de som investerar måste sätta sig in i materialet och förstå riskerna, men påstår samtidigt att Blankspot har levererat med råge. Det finns dock inga uppgifter om utdelningar i årsredovisningarna de senaste fyra åren.
Peter Ingman gick tillsammans med Stakston under nyemissionen ut med att han hade köpt 10 % av bolaget? Det ger ju en viss annonsering och marknadsföring?
– Jag vet inte hur man tolkar den informationen. Jag vet inte vad din fråga är.
Det handlar väl då om extern annonsering och extern marknadsföring av det som är på Fundedbyme:s hemsida? Här går man ut till allmänheten och marknadsför det på ett annat ställe.
– Jag satt mitt uppe i en sak. Vi vet att vår modell är i linje med lagstiftningen.
Men sen kan det ju vara så att bolaget som gör nyemissionen gör inkorrekt annonsering och marknadsföring externt?
– Det får de inte göra. Bryter man mot svensk lag får man ta konsekvenserna. Vi har en polismyndighet och ekobrottsmyndighet. Jag har inget i dagsläget om att Blankspot har brutit mot aktiebolagslagen.
Jag pratade med Peter Ingman om de 10 % som han skall ha köpt innan er nyemission. Det stämmer inte. Han har inte köpt 10 % av bolaget utan det är påhittat.
– Oj, men då är det allvarligt.
Pensionär lurad på sina pengar
Innan nyemissionen skall de ha genomfört donationsbaserad gräsrotsfinansiering som inkluderade att ”hänga med dem” eller få en ”unik bild”, något som kan vara momspliktig verksamhet. Från Daboczys hemsida framgår det att minst en pensionär försökt investera sina sista sparpengar i Blankspots verksamhet.
LÄS MER OM VÅR GRANSKNING AV PRESSTÖDET HÄR.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.