I Storbritannien varnar experter nu för att vissa hemvändande vm-besökare kan ha drabbats av ”kamelinfluensan”. Det är en potentiellt dödlig luftvägssjukdom som finns i vm-staden Qatar och som framför allt smittar vid nära kontakt med kameler eller genom att konsumera kamelprodukter, till exempel opastöriserad kamelmjölk.

Det är experter inom den brittiska hälsomyndigheten UK Health Security Agency som har utfärdat varningen gällande landets stora fotbollsfans, rapporterar Daily Mail. Myndigheten uppger att man kan drabbas av Mellanösterns respiratoriska syndrom (Mers-CoV), som även kallas kamelinfluensan, när man har nära kontakt med kameler.

Risken för att drabbas ska vara liten, men då många vm-besökare har passat på att rida på kameler under resan ser experterna ändå att risken finns. Nära kontakt med en människa som smittats av Mers-CoV kan också leda till att man smittas. Typiska symtom för sjukdomen är hosta, feber och kräkningar. Över en tredjedel av alla drabbade uppges ha dött av sjukdomen.

En typ av coronavirus

Myndigheten har varnat brittiska läkare att ”vara uppmärksamma” på möjligheten att återvända VM-fans som visar tecken på sjukdom, rapporterar The Times.

I ett sammanfattningsmeddelande står det: ”Risken för infektioner för invånare i Storbritannien är mycket låg men kan vara högre hos dem som exponeras för specifika riskfaktorer inom regionen – såsom kameler.”

Viruset, som först upptäcktes 2012, har drabbat 2 600 personer i världen och enligt WHO har de allra flesta varit på den arabiska halvön. Totalt har bara fem fall av Mers-CoV rapporterats i Storbritannien. Det senaste fallet upptäcktes i augusti 2018.

Endast kameler, fladdermöss och människor kan drabbas av viruset som är ett slags coronavirus.