Med ett knappt halvår kvar till valet är det denna gång andra frågor som står högst på dagordningen än för fyra år sedan. Brottsligheten är den viktigaste politiska frågan och gängbrottsligheten är det som oroar folket mest. Samtidigt är en stor andel missnöjda med riktningen landet går i.

Det är SOM-institutet vid Göteborgs universitet som nyligen presenterade sin senaste rapport där oron för den skenande brottsligheten framgår. Datan till rapporten samlades in under hösten 2021, alltså före Ryssland gick in i Ukraina.

I den del av undersökningen där folk själva får lista vilka tre politiska frågor de ser som viktigast just nu ligger brottsligheten i topp, 41 procent har angett denna fråga.

LÄS ÄVEN: Näringslivet varnar för förändrad Sverigebild

– Brottsligheten är en veritabel raket. 2014 tyckte ingen att det var viktigt. Sedan har det ökat väldigt, väldigt snabbt år efter år, säger Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet, till Göteborgs-Posten.

Inte ens två personer av hundra tog upp frågor som försvar och utrikespolitik då de fick nämna viktiga politiska frågor.

I den del av mätningen där de svarande fick kryssa i vad som oroar dem mest hamnade den organiserade brottsligheten i topp med hela 67 procent.

Fel riktning och begränsade kvinnoliv

Samtidigt anser en majoritet (57 procent) att utvecklingen i landet går åt fel håll och att den svenska ekonomin har försämrats det senaste året.

LÄS ÄVEN: Sverigebilden: ’Ett land som begår självmord’

26 procent av alla unga kvinnor är mycket oroliga för att personligen drabbas av våldsbrott, medan åtta procent av männen i samma ålderskategori känner samma grad av oro.

Mindre invandring och åsiktskorridor

När det gäller invandringen är en majoritet alltjämt fortsatt emot ett stort mottagande. 57 procent anser att det är ett bra förslag att ta emot färre vad man kallar flyktingar, att jämföras med 21 procent som tyckte förslaget var dåligt.

LÄS ÄVEN: Ukrainska flyktingar vägrar Sverige – gängkriminaliteten avskräcker

Hela 53 procent håller med om att de inte öppet kan uttrycka sina åsikter i dagens politiska klimat, och 87 procent anser att otryggheten har ökat i landet under de senaste tio åren.