För en dryg månad sedan utfärdade Turkiets islamistiske president Recep Tayyip Erdogan en order om att alla hundar vars ägare inte kan lokaliseras ska dödas. En brutal utrotningsvåg sveper nu över landet där hundar samlas ihop och slås ihjäl med järnrör och spadar eller föses in i burar där de får svälta ihjäl.

Erdogan tog tillfället i akt efter att en liten flicka i slutet av december skadats av en okopplad pitbullterrier. Presidenten och hans parti AKP representerar många av landets rättrogna muslimer och inom islam anses hunden vara ett orent djur. Officiellt säger presidenten att den utrotningsorder han utfärdat sker för att främja folkhälsan.

Lösa hundar på gatorna är en vanligt inslag i gatubilden i turkiska städer, somliga har ägare, andra är herrelösa strykarhundar. Att människor skadas av dessa hundar förekommer men är ovanligt. Detsamma gäller överföring av sjukdomar och ohyra.

Olika synsätt på hundarna

Hur man som turk ser på hundarna varierar, bland annat beroende på hur religiös man är. Även bland sekulära och djurvänner finns de som tycker att hundarna är ett problem men som anser att problemet måste lösas på ett humant sätt genom kastrering och sterilisering och i de fall det är möjligt ge herrelösa hundar ett hem.

Man förfasar sig över de brutala scener som nu utspelar sig i turkiska städer efter president Erdogans order. Hundar föses samman och slås sedan ihjäl med järnrör, påkar och spadar. Andra stängs in i burar där de långsamt får svälta ihjäl.

Djurvänner uppmanar till bojkott

Djurvänner uppmanar nu turister från väst, där en majoritet av befolkningen är hundvänner, att bojkotta Turkiet som resmål. Det kan drabba turistnäringen ytterligare som redan är hårt prövad i spåren av covid-pandemin. Demonstrationer mot det som sker har anordnats i flera turkiska städer och fått internationell uppmärksamhet.

Turkiska ambassader i västländer har uppvaktats med protester. I svar på dessa har kommunikéer utfärdats där man vill tona ner det som sker och där man bedyrar att Turkiet är ett land med ett ”robust djurskydd”.