Bulgarien kommer stödja Ungern i dess strid mot EU rörande anklagelserna mot landets demokrati. Det sa vice-premiärministern för Bulgarien igår. Han menar även att östländerna måste stå tillsammans mot Bryssel.

EU-parlamentet, för första gången någonsin, stöttade sanktionerna mot Ungern och anklagade Orbans regering för att trotsa EU:s syn på demokrati, civila rättigheter och korruption.

Teoretiskt sett kan detta resultera i att Ungern förlorar sin rösträtt, men varje medlemsstat har vetorätt och både Polen och Tjeckien har redan sagt att de kommer utnyttja den rätten.

Krasimir Karakachanov, Bulgariens försvarsminister, sa att regeringen enhälligt kommit överens om att inta en position som motsätter sig sanktioner mot Ungern, enligt Channel News Asia.

– Vi anser att detta är ett brott mot ett jämbördigt EU-medlemslands självständighet, sa Karakachanov till reportrar efter regeringsammansträdet.

– Idag är det Ungern, imorgon kan det vara Polen och en dag kan det vara Bulgarien. Central- och östeuropeiska länder borde agera i solidaritet och hjälpa varandra för de har gemensamma problem, sa han.

Även Polen utreds av EU över för dess demokrati och juridiska system. Bulgarien, som dock kritiseras av EU för att inte lyckas upprätthålla en rättsstat, är inte under utredning i dagsläget.

Bulgariens premiärminister, Boyko Borissov, som sägs vara en nära allierad till Angela Merkel, har ännu inte offentligt kommenterat utredningen mot Ungern.

Men Borissov’s GERB-parti röstade emot censurförslaget i EU-parlamentet förra veckan.

Liksom Ungern och andra öststater har Bulgarien varit kritiskt mot Merkels beslut att släppa in mer än en miljon migranter sedan 2015, mestadels muslimer.

Även Bulgarien har, med Ungerns hjälp, byggt ett gränsstaket längs landets södra gräns mot Turkiet, för att förhindra illegala invandrare att ta sig in i EU.