Ett stort antal busschaufförer i Västra Götalands län har skrivit på en protestlista för att kräva en lösning på den rådande situationen med hotfulla och aggressiva gratisåkare. Enligt chaufförerna hamnar de dagligen i konflikter som deras arbetsgivare beordrat att de ska släppa vilket i sin tur belönar dessa bråkmakare med en gratis resa.

Det senaste året har Samhällsnytt vid ett ett flertal tillfällen uppmärksammat hur personal i kollektivtrafiken allt oftare utsätts för hot och våld i arbetet. Nu visar det sig att busschaufförer i Mariestad, Töreboda och Götene har fått nog.

LÄS ÄVEN: Ökad otrygghet i kollektivtrafiken: Förare hotas och misshandlas av gratisåkare

Busschauffören Jenny Gustavsson står bakom protestlistan som hittills ett 50-tal busschaufförer har skrivit på trots semestertider. Gustavsson berättar för SVT att chaufförerna har ledsnat på arbetsklimatet där gratisåkare både hotar och uppträder våldsamt.

När statstelevisionen uppmärksammar protestlistan är de noga med att poängtera att busschaufförerna inte kan peka ut någon specifik grupp som inte betalar för sig och istället hotar personalen. SVT väljer istället att kalla situationen för ”fenomenet” som har spridit sig från skolungdomar till äldre personer. Av artikeln framgår det däremot att dessa gratisåkare plötsligt har blivit betydligt fler under de senaste åren.

LÄS ÄVEN: Kvinna hade ingen bussbiljett – försökte strypa biljettkontrollant

Ska inte ta konflikter ombord
Busschaufförer i Västtrafik har fått instruktioner att aldrig ta konflikter med resenärer som väljer att inte betala för sig. Det menar chaufförerna innebär att man belönar den som ställer till en hotfull scen.

Vid en tidigare bussresa vittnar en chaufför om hur denne rapporterade till sin chef att han sammanlagt hade fyra gratisåkare. Men detta var inget problem enligt chefen som sade att han skulle släppa situationen och låta dem åka vidare.

Enligt Maria Björner Brauer som är enhetschef för försäljning och marknad hos Västrafik beror den rådande situationen på för få biljettkontrollanter.

– Det ska absolut inte vara så, men vi har för få kontrollanter, säger Björner Brauer.

Verkligheten sprider sig i sociala medier
De hotfulla situationer som personal i kollektivtrafiken vittnar om har fått spridning i sociala medier. Nedan följer ett axplock av videoklipp från kollektivtrafiken där bland annat en busschaufför blir slängd i golvet när han konfronterar en gratisåkare.

LÄS ÄVEN: Här kastas busschauffören brutalt i golvet av yngling som vägrar lösa biljett

https://www.facebook.com/samnytt/videos/2317488891821751/

Busschaufför i Nya Sverige. ?

Posted by Samhällsnytt on Monday, March 11, 2019

 

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng på Gotland hotar bussförare med våld – kräver att få åka gratis