Restad gård i Vänersborg hyser Sveriges största asylboende för runt 1 700 migranter. Nu stoppas busslinje 65 som trafikerar sträckan dit efter en rad incidenter där förare utsatts för fysiska attacker av stökiga resenärer.

På söndagskvällen krävde en person, som i lokalmedia knapphändigt beskrivs som “en man i 20-årsåldern”, att få åka med buss 65 från Restad gård trots att han saknade giltigt färdbevis. När chauffören sa nej blev mannen aggressiv och slog chauffören i ansiktet. Det är bara en av de senaste i raden av våld och nu dras busstrafiken tills vidare in på sträckan Kanalvägen-Restad Gård i båda riktningarna.

På måndagsförmiddagen var det dags igen. Passagerare på väg till Restad gård uppförde sig illa och fick tillsägelse att antingen lugna ner sig eller stiga av bussen. När de två i lokalmedia inte närmare beskrivna stökiga personerna slutligen klev av bussen spottade de på föraren och slog sedan och sparkade på bussen när den lämnade hållplatsen.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Skyddsombud för de anställda på bussbolaget Nobina som ansvarar för trafiken kräver man nu att åtgärder vidtas för att skydda förarna från fortsatt våld. Dialog förs enligt uppgift med fackförbundet Kommunal, Västtrafik och asylförläggningen Restad gård, men någon lösning har ännu inte presenterats.

Det är oklart om några av de personer som utsatt busschaufförerna för våld har identifierats och kommer att bli föremål för rättsliga åtgärder. Den man som i söndags slog en chaufför i ansiktet har polisen enligt uppgift inte lyckats få tag på.

Upphandlingen av Restad Gård som Sveriges största asylboende gjordes för några år sedan av Migrationsverket bakom ryggen på Vänersborgs kommunpolitiker och invånare som informerade först i efterhand. Migrationsverket har också stora delar av sin lokala administrativa verksamhet inhyst i byggnaderna.

Vänersborg är födelsestad för den svenske visdiktaren och författaren Birger Sjöberg (1885-1929) som i sin visa “Lilla Paris” beskrev staden som en pastoral idyll med strofer som “Du ligger trygg och tindrande i sommarns friska bris”.