Efter det blodiga attentatet i Vetlanda där misstänkt gärningsman är en nyanländ afghansk medborgare har statsmedia och TV4 lagt fokus på att lyfta en påstådd hotbild mot nyanlända. I inslagen intervjuades en volontär för att berätta om växande rasism men man mörkade hans övriga uppdrag. Samnytt kunde berätta att han även är C-politiker vilket har resulterat i kritik mot mannen. Nu agerar polisen med beskydd av mannen och bostaden.

Det var i början av mars som 22-årige ensamkommande Tamim Sultani högg ned sju personer i centrala Vetlanda. Samnytt kunde som första media avslöja centrala uppgifter om afghanens bakgrund och liv i Sverige.

LÄS ÄVEN: Efter dådet: Statsradion orolig för nyanländas mående

Dagen efter dådet publicerade Sveriges Radio P4 Jönköping rapporterar om reaktioner och känslor dagen efter knivattacken. Då ville statsradion veta hur nyanlända mår eftersom misstänkt gärningsman är afghansk medborgare.

Till sin hjälp tog statsradion in Daniel Berner från asylaktivistiska föreningen ’Kvar’ som stöttar ensamkommande. SR har däremot mörkat att Berner även är centerpartistisk politiker i Vetlanda kommun där han tjänstgör som ersättare i kommunstyrelsen och även figurerar för partiet i media.

SVT: ”Uttalade sig – får polisbeskydd”

På onsdagen publicerade statstelevisionen en ny artikel i ämnet där man belyser att Berner ”uttalade sig efter Vetlanda-dådet” vilket ska ha resulterat i att han tvingas leva under polisbeskydd.

Att statsmedia dolt mannens politiska engagemang framgår inte. Istället har man nu diskret börjat rapportera att Berner även är fritidspolitiker för Centerpartiet.

I hackig ton hörs Berner berätta om rädslan att tvingas leva med hoten och poliskydd. Berner hävdar att han har mottagit hotfulla meddelanden från invånare via sociala medier, e-post och telefon.

Men varken Berner eller statstelevisionen visar upp några av dessa hotmeddelanden som ska ha skickats.

Polisen vaktar politikerns hus

I intervjun avslöjar Berner detaljer om det skydd som Polismyndigheten erbjudit honom. Det handlar bland annat om ett överfallslarm men även om polispatruller som cirkulerar i bostadsområdet. Närmare bestämt finns de runt Berners hus ”ganska ofta”.

Vill bara ha kritik med ”god ton”

Enligt Berner får man enbart kritisera folkvalda politiker om man har en ”god ton” utan att närmare specificera vad god ton är enligt honom. Samtidigt känner Berner att det är otäckt när väljarna får ”vräka ur sig vad man tycker”.

LÄS ÄVEN: TV4 om blodbadet i Vetlanda: ”Afghaner fruktar hatstorm”

Samtidigt som polisen lägger stora resurser på att skydda politikern från kritiken ignorerar myndigheten larm om pågående grova brott från vanliga medborgare. Däribland ignorerade polisen upprepade larmsamtal i Härnosand där 19-årige Tommie Lindh slaktades med kniv i en lägenhet. När en polispatrull äntligen anlände till platsen nästan två timmar senare var det redan för sent att rädda hans liv.