Det är Centerpartiets toppnamn i Göteborg, Mikail Yüksel, som nu utesluts. Detta efter att ha ertappats med att parallellt med det politiska arbetet i partiet också försöka dra igång en ”svensk” gren av den terroranklagade turkiska extremistorganisationen Grå Vargarna.

Yüksel utesluts med omedelbar verkan. Han kan dock fortfarande komma in i riksdagen på ett C-mandat då han fortsatt står med på partiets riksdagslista. Han kommer då inte att vara en del av Centerns riksdagsgrupp. I realiteten innebär det att Grå vargarna kommer att ha en representant i Sveriges riksdag.

Själv hävdar Yüksel att han varit helt öppen gentemot Centerpartiet med sitt engagemang för Grå Vargarna och att han därför är förvånad över den plötsliga uteslutningen ur partiet.

Eftersom Yüksel varit Centerpartiets förstanamn i Göteborg och partiets lokala ledning vidgått att man i varje fall delvis känt till Yüksels samröre med Grå Vargarna, befaras att händelsen ska påverka väljarnas förtroende för hela partiet, såväl lokalt som nationellt.

2016 fick den dåvarande miljöpartisten, riksdagsledamoten och bostadsministern Mehmet Kaplan lämna regeringen efter avslöjanden om samröre med Grå Vargarna.

Centerpartiet har tidigare även låtit sig infiltreras av muslimska fundamentalister. Ebtisam Aldebe, nämndeman och ersättare i riksdagen, fick för en tid sedan lämna partiet efter skandaler där hon bland annat försökt tillämpa muslimsk sharialag i svenska domstolar.

Ett antal år tidigare fick också hennes make, Mahmoud Aldebe lämna Centerpartiet på grund av sina ansträngningar att använda partiet som en språngbräda för att införa sharialagar i Sverige.

Grå Vargarna är en turkfascistisk och delvis paramilitär organisation som utfört ett antal politiska mord och även tros ligga bakom flera terrordåd.