Cementa får ett tillfälligt tillstånd för fortsatt kalkbrytning på Gotland. Det meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff på torsdagen.

– Den förmodade cementkrisen är inställd, sa näringsminister Ibrahim Baylan.

– Dagens beslut innebär att de allvarliga samhällskonsekvenserna som skulle kunnat inträffa kan undvikas på kort sikt, sa Per Bolund.

Tillståndet är dock bara tillfälligt och gäller till kort efter valet nästa år – den 31 december 2022. Det tillfälliga tillståndet innebär också att Cementa får tid att bryta den volym som de tidigare hade tillstånd för, men som de inte hann bryta innan 31 oktober när tillståndstiden löpte ut.

LÄS ÄVEN: Miljöpartist bakom Cementas stoppade verksamhet

På frågan om det förlängda tillståndet inte bara innebär att skjuta upp krisen, säger Per Bolund:

– Nej, det är ett sätt att ta hand om de akuta problemen som skulle kunna få stora konsekvenser för samhället om man fick ett väldigt abrupt stopp i produktionen. Nu får både bolaget men också hela den övriga marknaden tid på sig att minska sin sårbarhet.

Lägger krokben

I en kommentar säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, att regeringen borde ha valt en betydligt längre tillståndsperiod och att man nu lägger krokben för den nödvändiga klimatomställningen.

Naturskyddsföreningen överklagar

Direkt efter dagens besked meddelade Naturskyddsföreningen att de avser överklaga.

LÄS ÄVEN: Rapport om konsekvenserna av Cementas stopp mörkades av näringsdepartementet

– Vi kommer att driva det här till högsta förvaltningsdomstolen, det kallas att ansöka om rättsprövning. Därför att det rör sig om en känslig natur där på Gotland och att kommunens vattenförsörjning är hotad. Men det rör sig också om att Cementa får ett frikort från de lagar som gäller alla andra när det gäller miljön, säger Oscar Alarik, chefsjurist vid Naturskyddsföreningen, till TT.