Centerpartiets EU-parlamentariker och andre vice ordförande Fredrick Federley meddelade på fredagen att han avgår efter avslöjandet om att ha levt ihop med en dömd pedofil och umgåtts med ytterligare tre. Partisekreterare Michael Arthursson utesluter emellertid inte att Federley får komma tillbaka till när han repat sig och mår psykiskt bättre.

Arthursson säger i en kommentar till SVT att man inte tyckte det var så bråttom med att diskutera Federleys framtid i partiet. Ett besked utlovades tidigare till onsdagen men uteblev. Partisekreteraren menar att det samtalet kunde ha tagits när ”Fredrik blev friskare”.

”Känns väldigt sorgligt och ledsamt”

Han förstår samtidigt att det varit väldigt ”jobbigt” för Federley de senaste veckorna och att denne därför nu väljer att lämna sina uppdrag på eget initiativ. Men det ”känns det väldigt sorgligt och ledsamt” att förlora honom, säger Arthursson.

– Det är dämpade känslor. Det är inte roligt.

I övrigt ser Arthursson saken som utagerad genom att Federley meddelat sin avgång

– Nu ser vi ingen anledning att gå vidare i den diskussionen när han själv väljer att avgå.

Välkommen tillbaka när han vilat upp sig

Eftersom avgången är Federleys eget beslut och inte något partiledningen sett som nödvändigt gläntar partisekreteraren samtidigt på dörren för att kollegan är välkommen tillbaka om han själv vill, när har vilat upp sig och mår bättre.

– Han är i en situation där han inte alls mår bra utan är sjuk och behöver vård. Framför allt har det här varit tungt för Fredrick Federley själv, hans familj och de runtomkring honom.

Kritik i sociala medier

Centerledaren Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson möts av bred kritik i sociala medier. Lööf säger i ett inlägg på Twitter att det som hänt Federley är ”en personlig tragedi”. Tankarna från partiledningen har uteslutande gått till honom och hans familj.

Kritikerna som kommenterat inlägget ifrågasätter perspektivet och menar att de verkliga offren i sammanhanget är de för våldtäkter och andra sexuella övergrepp utsatta barnen och deras familjer.

Ersätts av Emma Wiesner

Federleys stol i EU-parlamentet kommer enligt uppgift nu att fyllas av Emma Wiesner som är uppsatt som ersättare. Hon känner till Bryssel sedan tidigare då hon haft flera jobb där och uppdrag för Svenskt Näringsliv.