Efter riksdagsvalet 2022 stod det klart att C erhållit ett historiskt dåligt valresultat. I samband med detta avgick partiledaren Annie Lööf och den brottsdömde turkiske migranten Muharrem Demirok tillträdde i hennes ställe. Sedan dess har partiet tappat ytterligare i opinionen och resan emot botten tycks fortsätta.

SvD/Sifo har nyligen publicerat sin senaste upplaga av Väljarbarometern. I undersökningen fortsätter C att backa i opinionen och befinner sig nu under riksdagsspärren med ett väljarstöd på endast 3,8 procent.

LÄS ÄVEN: Efter Muharrem Demiroks tillräde: Centerpartiet RASAR

Sifos opinionschef, Toivo Sjörén, vill emellertid poängtera att man räknar med en statistisk felmarginal på 0,5 procent. I teorin kan därför C ligga över spärren, men eftersom felmarginalen går åt båda hållen skulle man också kunna ligga ännu sämre till än vad mätningen gör gällande.

LÄS ÄVEN: Nya C-ledaren sämst någonsin

C kan eventuellt trösta sig med att det går tungt även för de andra småpartierna. Liberalerna befinner sig signifikant under spärren med ett uppmätt resultat på 3,5 procent. Även Miljöpartiet skulle få respass från riksdagen om det var val idag med ett resultat som landar på 3,9 procent. Vänsterpartiet går däremot framåt i opinionen och ligger just nu på 8 procent.

LÄS ÄVEN: Annie Lööfs pressis om interna kritiken mot Demirok: ”Unken rasism”

Sjörén konstaterar att såväl partiledaren Demirok som den nyligen tillträdde partisekreteraren Karin Erlund har ett tufft arbete framför sig med att lyfta partiet i opinionen.