Centerpolitikern fortsätter att vara skriven på samma adress som hans före detta fru – fem år efter skilsmässan. Kvinnan har varit delägare i flera av hans företag och även hon kandiderar för Centerpartiet.

Igår kunde Samhällsnytt avslöja att Alireza Akhondi, ett toppnamn på Centerns riksdagslista, är dömd för bokföringsbrott, har haft tre konkurser samt vägrat betala ut lön till sin personal. Under dagen framkom fler märkliga omständigheter kring Akhondi. Det visar sig att hans före detta fru kandiderar till kommunfullmäktige i Danderyd för Centerpartiet. Kvinnan var delägare i flera av Akhondis företag. Mitt under konkursvågen 2013 begärde paret skilsmässa hos Attunda tingsrätt.

Den 27 maj 2013 fastställde tingsrätten äktenskapsskillnad. Men trots skilsmässan fortsatte paret att bo tillsammans. Av domstolshandlingarna framgår att åtminstone fram till 2015 kompletterades Akhondis folkbokföringsadress med ett c/o-tillägg i hans före detta frus namn. I dagsläget är även tillägget borttaget enligt uppgifter från folkbokföringsregistret, vilket innebär att de båda personernas namnskylt finns på dörren till den bostadsrättslägenhet som paret är skrivet på.

LÄS ÄVEN: Våldsdömd riksdagskandidat (C) bakom attackerna mot Samhällsnytt

Kvinnan har även varit involverad i flera ekonomiska tvister. Hon har blivit stämd både 2016 och 2017. Den senaste stämningen var på ett större belopp om 306 418 kronor från ett företag som renoverat en lägenhet. I nuläget är det oklart om det handlar om den bostadsrätt som paret uppges bo i.

Samhällsnytt har sökt Alireza Akhondi för en kommentar angående de nya uppgifterna. Vi har inte fått något svar, varken på telefon eller sms. Samtidigt gick Centerpolitikern ut igår, kort innan vår publicering, på sin Facebook och meddelade, med anledning av våra frågor, att han ”har lämnat detta helt och hållet bakom sig”. Dock gav han inga svar på frågor om uteblivna löner till hans personal och andra räkningar eller hur det kommer sig att han fortsätter att bo tillsammans med sin före detta fru fem år efter skilsmässan.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet duckar frågor om våldsdömd riksdagskandidat – och hånas på sociala medier

Sedan igår har vi sökt Centerpartiet för en kommentar till följd av de graverande uppgifterna. När vi får kontakt idag med Karl-Johan Karlsson, partiets mediestrateg, säger han initialt att partiet inte har någon kommentar och hänvisar istället till Akhondis inlägg på Facebook.

Förstår jag dig rätt att du hänvisar mig för kommentar om Akhondis lämplighet som riksdagskandidat till Akhondi själv? Jag behöver en kommentar från partiet.

– Ja, men han är ju centerpartist. Vi har ingen ytterligare kommentar kring detta.

Innebär detta att han kommer att stå kvar på Centerpartiets riksdagslista?

– Ja.

En kort stund senare skickar dock Karlsson ett sms till Samhällsnytt:

”Alireza Akhondi har varit öppen med detta till Centerpartiet från start. Det är sedan länge avslutat. Han har gått stärkt ur detta och ser idag detta som att han är en viktig erfarenhet rikare”.

Samhällsnytt har ställt en följdfråga till partiet: ”Vilka andra brott anser Centerpartiet vara en viktig erfarenhet?”

”Vi har inga kommentarer utöver den ovan”, fick vi till svar.

LÄS MER: Ekobrottsling blev Centerpartiets toppkandidat – ”Han är en vidrig människa”