Den här helgen håller Centerpartiet stämma där man behandlar medlemmarnas motioner. En av dessa rör Samnytts bevakning av förtroendevalda centerpartister runt om i landet. Nu vill partimedlemmar se ”politisk hälsovård” för politiker som utsätts för ”negativ uppmärksamhet i media”.

Det är centerpartisterna Ulrika Axelsson och Leif Sandberg i Skåne som har författat en motion efter att flera av partiets politiker har hamnat i så kallade mediedrev.

LÄS ÄVEN: Centertopp lever med dömd pedofil – ”Måste se människan bakom

Det framgår att dessa artiklar publicerades förra året och handlar om centerpartister runt om i landet, däribland i sydöstra Skåne, som har bott med eller hyrt ut till personer som dömts för sexbrott som involverat barn, vilket Samnytt har rapporterat fortlöpande om.

I sydöstra Skåne handlar det om deras partikollega Christer Yrjas som var kommunfullmäktiges ordförande i Tomellilla och även ordförande i kommunens familjenämnd. Samnytt kunde avslöja att Yrjas levde med flera dömda pedofiler på sin gård.

– Vi har skrivit en motion om politisk företagshälsovård. När en politiker hamnar i ett mediedrev och framför allt när det blir uppmärksamhet från riksmedia är det lätt att personen går ner sig psykiskt. Där tycker vi att partiet ska erbjuda någon form av hjälp, säger Ulrika Axelsson (C) till Ystads Allehanda (2021-09-23).

I sociala medier har ett videoklipp från C-stämman fått spridning. Det är oklart vad partimedlemmarna ägnar sig åt.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet ska tämja islam – vill utbilda imamer i ”svenska värderingar”