Centerpartiets två islamistiska nämndemän Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson (tidigare Abou-Dabous), som ligger bakom förra månadens uppmärksammade shariadom, sparkas från Solna tingsrätt. Det meddelar domstolen idag i ett pressmeddelande.

”Nämndemännen har efter ett möte med lagmannen fått ta emot ett beslut som innebär att de omedelbart stängs av från sin tjänstgöring”, står att läsa i pressmeddelandet

Nämndemännen får nu tre veckor på sig att komma in med eventuella invändningar. Efter det fattas ett slutligt beslut i frågan om att entlediga dem från sina uppdrag som nämndemän. Hasan Fransson accepterade entledigandet redan idag, något han tidigare i veckan uppgav att han skulle göra.

Leif GW Persson : ”Röstfiske”

Den uppmärksammade domen från Solna tingsrätt diskuterades i Sveriges Televisions ”Veckans brott” i tisdags.

– Jag har läst många tusen domar i straffrättsmål. En så jävla konstig dom har jag aldrig sett någonsin tidigare, kommenterade kriminologen Leif GW Persson då.

– Den här måste vara unik. Jag har aldrig varit i närheten av en sådan här dom, fortsatte han.

Centerpartiet har efter att skandalen uppdagades gått ut och flera gånger tagit avstånd från sharialagar och islamism och hävdat att man inte känt till nämndemännens radikala muslimska åsikter. Det är en förklaring som den kände professorn inte tror på.

– Jag kan inte tänka mig att man inte haft kunskap om detta. Utan vad man ägnar sig åt är förmodligen vanligt röstfiske, sade han i TV-programmet.

– Mannen till kvinnan som sitter i rätten, han är en mycket tung man i sådana här sammanhang och har en framskjuten position inom en muslimsk organisation som representerar närmare hundratusen människor.

LÄS MER: Aftonbladet tog åt sig äran för The Locals avslöjande om shariadom

LÄS MER: #jagärhär mobiliseras för att ”dämpa ilskan” efter avslöjandet om shariadom

LÄS MER: Nämndemän som friade irakier i ”shariamål” är invandrare från Palestina och Jordanien

LÄS MER: C har känt till Aldebes islamistiska åsikter i tolv års tid utan att agera

LÄS MER: Islamist bakom shariadom i svensk domstol