Erkki Visti, ordförande för Centerpartiet i Surahammar, var under ett år deltidsanställd som utredare i kommunen, samtidigt som han var ordförande i Bygg- och miljönämnden. Det hela godkändes av chefen för Bygg- och miljöförvaltningen som skrev under det lukrativa anställningsavtalet för Visti.

Det innebär att Visti anställdes av chefen för den förvaltning Visti själv bestämde över. Månadslönen hamnade på 59 000 kronor, rapporterar SR. Upplägget är inte olagligt, däremot olämpligt, menar Jörgen Ödalen, universitetslektor och docent i statsvetenskap vid Mälardalens högskola.

– Problemet är att medborgarna kan tycka att det här är någonting märkligt och skumt. Om den risken finns då ska man som politiker vara väldigt, väldigt försiktig för att inte riskera undergräva förtroendet hos medborgarna, säger Ödalen.

LÄS ÄVEN: Kommunchef misstänks för korruption – asfalterade väg till sin golfklubb

”Risk att det sticker i ögonen hos allmänheten”

Visti själv låter mindre brydd när han konfronteras av SR:s reporter. Hon frågar om det verkligen är lämpligt att chefen för Bygg- och miljöförvaltningen skriver under anställningsavtalet och sätter lönen när Visti samtidigt var ordförande.

– Ja, lämpligt och lämpligt… men så var det, säger han.

Tjänsten utlystes aldrig, enligt Visti. Han hävdar att han blev tillfrågad av dåvarande kommunalrådet. Lönen, säger han, sattes av dåvarande kommunchef.

– Det finns risk att det sticker i ögonen hos allmänheten och om det gör det så bör man verkligen överväga om det är lämpligt att personen har den här tjänsten, eller att personen ska ha kvar sina politiska uppdrag, säger Ödalen till SR.