je-suis-charlie-hebdo
Utrikes

Charlie Hebdo publicerar Muhammed-karikatyrer igen

Publicerad 9/1/2020
Annons

Samtidigt som rättegången gällande massakern mot satirtidningen 2015, det dödligaste terrordådet i Frankrike sedan 1961, inleds ger Charlie Hebdo ut Muhammed-karikatyrerna på nytt.

”Allt detta, på grund av detta” står med stora bokstäver på framsidan av det senaste Charlie Hebdo-numret tillsammans med flera karikatyrer av den islamske profeten Muhammed som släpps på onsdagen.

14 personer står åtalade i rättegången för inblandning i terrorattentatet för fem år sedan där tolv personer dödades och elva skadades. Bland de åtalade finns även de som var inblandade i gisslantagandet i en judisk kosherbutik i Paris ett par dagar efter Charlie Hebdo-attentatet där fyra personer dödades.

”Vi kommer aldrig att lägga oss ned. Vi kommer aldrig att ge upp”, skriver redaktören Laurent ”Riss” Sourisseau om publiceringarna.

Bidra till debatten

Man påpekar samtidigt att man hittills inte velat publicera Muhammed-karikatyrer igen då man anser att det kräver ett syfte och att det ska bidra till debatten.

Framsidan från Charlie Hebdo 2006, där en tecknad profet håller för ögonen och beklagar sig över att det är ”jobbigt att vara älskad av idioter”, finns i mitten på det nya numrets framsida. Den tecknades av Jean ”Cabu” Cabut som sköts till döds vid attentatet 2015.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1042Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons