I februari har ledningen i det starka S-fästet Umeå kommun ägnat sig åt en storslagen kampanj i sociala medier där man försöker vinna politiska poäng på att införa gratis kaffe till alla kommunanställda. Detta sker samtidigt som S-pamparna för bara ett år sedan chockhöjde avgifterna för hemtjänst, hemsjukvård, dagvård och kost i kommunen med hänvisning till ”betydande ekonomiska utmaningar”.

Det var den 11 februari som Socialdemokraternas lokalavdelning i Umeå presenterade en ny satsning som ska ge kommunanställda gratis kaffe. I sociala medier har partiet skickat ut flera bilder med hashtagen ”gratiskaffe”.

LÄS ÄVEN: Kommun har inte råd med hemtjänst – men välkomnar fler migranter

Socialdemokraterna har föreslagit att de 12 000 anställda i Umeå kommun ska ha vad man kallar ”gratis” kaffe och te på jobbet. Detta utspel kommer först nu trots att partiet i olika omgångar har styrt kommunen sedan år 1994. Men det är först nu som partiet anser att kaffefrågan är en orättvisa.

Det är en fråga om rättvisa. Det kan tyckas vara en liten sak huruvida man får betala för sitt fika eller inte. Men det har ett stort symbolvärde.

Chockhöjde taxa för hemtjänst

Socialdemokraternas utspel kommer bara ett år efter att man nonchalerat protester från äldre, anhöriga och pensionärsföreningen PRO mot chockhöjde avgifter för hemtjänst, hemsjukvård, dagvård och kost i socialtjänsten.

Det framgick att den som har behov av mer än fyra timmar hemtjänst i veckan tidigare betalade 308 kronor per månad. Men med höjningen hamnar vårdtagaren på den högsta prisnivån och tvingas betala hela 2089 kronor per månad. Man tvingas dessutom betala för flera tjänster som tidigare varit avgiftsfria. Kommunen motiverade höjningen med att man hade ”betydande ekonomiska utmaningar”.

Carin Nilsson som deltar i #gratiskaffe-kampanjen är äldrenämndens ordförande och hon kommenterade beslutet att höja avgifterna med att intäkterna behöver öka.

– Inget lättvindigt beslut, men för att kunna möta det ökande behovet av vård och omsorg hos våra kommuninvånare, utan att göra ett ekonomiskt underskott eller säga upp personal, så behöver intäkterna öka, berättade Nilsson för Folkbladet.

Möter hård kritik

I sociala medier är det flera som har reagerat på den pågående kampanjen. Anton Bergström som är politiskt aktiv för Moderaterna i Umeå kommenterar skämtsamt, ”när man styrt en stad i snart 30 år men idéerna börjar ta slut”.

En annan person kallar Socialdemokraterna för ett tidigare arbetarparti som numera är ”välfärdens dödgrävare”.

Skar ned i förskolor – öste miljoner på kultur

I slutet av 2019 uppmärksammade Samhällsnytt hur Umeå kommun skulle spara 20 miljoner kronor i förskolorna, detta genom att främst minska andelen förskollärare.

Samtidigt visade en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) att Umeå betalar hela 2 541 kronor per invånare för kultur. Enligt kommunens hemsida hade Umeå vid årsskiftet 2018/2019 127 119 invånare vilket innebär en kostnad omkring 323 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: S-styrda Umeå skär ned i förskolor – öser 323 miljoner på kultur

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.