tarrant-kina
Utrikes

Christchurch-terroristen: ”Det land vars värderingar ligger närmast mig är Kina”

Publicerad 3/16/2019
Annons

28-årige Brenton Tarrant, som gripits för terrordådet på Nya Zeeland där 49 människor dog och ytterligare många skadades, benämns i nyhetsrapporteringen som ”högerextremist”. I det manifest han författat inför dådet skriver Tarrant dock att det land vars politiska system han beundrar mest är det kommunistiska Kina. Det rapporterar bland annat Breitbart.

I manifestet, som är skrivet i form av en serie frågor och svar, förklarar Tarrant att han inte är nynazist, xenofob eller islamofob. I stället beskriver han sig som etno-nationalist och eko-fascist.

Tarrant uttrycker beundran för den brittiske fascistledaren Oswald Mosley på 1930-talet men det politiska system av idag som han hyser störst beundran för är den kinesiska vänsterdiktaturen. I manifestet antyder Tarrant att media missbrukar epitetet fascist men tror att journalisterna kommer att älska att de för en gångs skull har rätt – ”jag betraktar mig själv som eko-fascist”.

LÄS MER: 49 döda i livestreamad attack mot moské i Nya Zeeland

Vidare beskriver Tarrant att det råder en konflikt mellan den västerländska civilisationen och den muslimska världen, en teori som politikvetaren Samuel P Huntington (1927-2008) på Harvard University i USA populariserade på 1990-talet. Han menade att framtidens krig inte som tidigare kommer att stå mellan länder utan mellan olika värdesystem.

I andra delar av manifestet förklarar Tarrant att avsikten med attacken är att visa ”de invaderande inkräktarna [muslimerna] att vårt land aldrig kommer att bli deras land”. Tarrant skriver också att han med attacken vill provocera sitt folks politiska fiender till att slå tillbaka, att egga dem till våld och hämnd så att klyftan mellan dem och de europeiska folken ökar ytterligare och leder till att de som han betraktar som ockupanter pressas tillbaka.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons