I väntan på att Tucker Carlson Putin-intervju ska publiceras har både vänsterliberala medieaktörer och politiker gått till hård attack mot journalisten. Carlson pekas ut som propagandist för Kreml. Det amerikanska tv-bolaget CNN anklagar honom för att vara en lögnare och ”inte en riktig journalist”. Samtidigt hånas CNN:s mjuka intervju med president Volodymyr Zelenskyj i Ukraina.

Tidigare i veckan blev det känt att den konservative medieprofilen och tidigare Fox News-stjärnan Tucker Carlson har besökt Moskva där han intervjuat Rysslands president Vladimir Putin.

Carlson berättade i ett videoinlägg på plattormen X, tidigare Twitter, att han intervjuade Putin eftersom att det fortfarande finns många amerikaner som inte vet vad som händer. Enligt Carlson brister västerländsk media i sin rapportering av konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

– Varför gör vi det? För det är vårt jobb, vi är journalister, det är vår plikt att informera folk, saTucker Carlson och fortsätter:

– Vi är två år in i ett krig som omformat världen och fortfarande är det många amerikaner som inte vet vad som händer.

LÄS ÄVEN: Carlson om Putin-intervjun: ”Vi är journalister – det är vår plikt att informera folk”

Carlsons journalistik har väckt ilska hos vänsterliberal media, opinionsbildare och politiker. En av dem som har reagerat är Belgiens liberale tidigare premiärminister Guy Verhofstadt, som numera sitter i EU-parlamentet.

– Eftersom Putin är en krigsförbrytare och EU sanktionerar alla som bistår honom i de ansträngningarna, så verkar det logiskt om Europeiska utrikestjänsten utreder hans fall också, framförde Verhofstadt.

LÄS ÄVEN: Därför är det jätteviktigt att ”sprida Kremls lögner”

Det amerikanska tv-bolaget CNN har under de senaste dagarna haft flera inslag om Tucker Carlson. Det är bland annat CNN:s reporter Abby Phillip som går till hård attack och kallar honom lögnare men hånar även honom för att inte vara en riktig journalist.

– Tucker Carlson är inte journalist. Inte ens i närheten, säger Abby Phillip.

I ytterligare ett program attackeras Carlson för att han vill intervjua Putin. Det är CNN:s reporter Erin Burnett, känd för att själv ha gjort en mjuk och okritisk intervju med Zelenskyj, som kallar Carlson för ”Putins talesperson i USA”.

CNN hånas för Zelenskyj-intervju

Samtidigt som CNN för en smutskastningskampanj mot Tucker Carlson är det flera som uppmärksammar tv-jättens egen journalistik. Närmare bestämt CNN-reportern Erin Burnetts intervju med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

På plattformen X cirkulerar ett videoklipp från samtalet med Zelenskyj som flera liknar vid en ”idolintervju”.

– Så många ser upp till dig som människa, de förlitar sig på dig, ingen kan föreställa sig hur svårt det är. Gör du något för dig själv? Kan du någonsin ta en minut för att läsa eller lyssna på musik eller något annat för att ge dig själv en stund, frågar CNN-reportern Erin Burnett.

Den amerikanske affärsmannen och ägaren av plattformen X har även han reagerat på CNN:s intervju med Zelenskyj. Han kommenterar videon med två skratt-emojis.

Hillary Clinton till attack

Vid sidan om EU-toppar och massmedia har USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton också klivit in i debatten. Clinton kallar Carlson för en ”nyttig idiot”.

I Sverige har etablissemangsmedia följt efter kollegorna på CNN och uppmärksammar kritik mot Tucker Carlson inför Putin-intevjun.

I en artikel från nyhetsbyrån TT – som bland annat publicerats av Göteborgs-Posten – kletas ordet ”högerradikal” på den konservative journalisten som påstås hjälpa Putin att sprida lögner.

LÄS ÄVEN: EU kan införa sanktioner mot Tucker Carlson som hämnd för Putinintervju