På söndagen bekräftade CNN News 18 att självmordsbombarna som utförde en rad terrorattacker mot påskdagsfirande i kyrkor och lyxhotell var muslimer.

Under dagen har sammanlagt åtta explosioner utlösts på ön Sri Lanka i Sydasien. Minst 290 personer har dödats och över 600 har skadats. Bland de döda återfinns lokalbor samt medborgare i Danmark, Belgien, Kina, Indien, Nederländerna, Portugal, Storbritannien, Turkiet och USA.

De flesta av de utländska medborgarna uppges ha omkommit i attacker mot lyxhotell. Den brittiska tidningen Mirror skriver att en Mohamed Azzam Mohamed vistades på ett av hotellen för en affärsresa. Enligt hotellchefen hade mannen checkat in med falsk adress och sedan utlöst sin bomb under frukostbuffén.

LÄS ÄVEN: Självmordsbombare slaktade påskdagsfirare i flera kyrkor – minst 207 döda och 450 skadade

https://twitter.com/KashmirIntel/status/1119977330250633227

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe uppgav tidigare på söndagen att åtta personer gripits misstänkta för delaktighet i terrordåden. Den siffran har nu stigit till 13 misstänkta. Enligt CNN News 18, en indisk-engelsk nyhetskanal i området som tillhandahålls av CNN, är en av självmordsbombarna identifierad som imamen Zahran Hashim. Vidare uppger man att ytterligare en självmordsbombare identifierats vid namn Abu Mohammed.

”Även om en icke-troende gör bra saker hatar jag honom”
Enligt debattören och imamen Mohammad Tawhidi har terroristen Hashim tillåtits predika religiöst hat på YouTube utan att hans material blivit borttaget. Tawhidi har delat ett av Hashims videoklipp med översättning.

– Islam tillåter inte att man står upp för en nationsflagga. Hinduer, kristna, buddhister är icke-troende. Allah skapade det här landet för muslimer. Otrogna har rätt att leva, men enbart muslimer har rätt att härska. Muslimers lojalitet ska endast vara mot en nation som styrs av muslimer. Det är en synd att leva i västvärlden, jord av gudsförnekelse. Även om en icke-troende gör bra saker hatar jag honom eftersom han är en icke-troende, uppges Hashim argumentera.

https://www.facebook.com/theimamofpeace/videos/348531405779661/

Islamiska staten firar
Tidigare på söndagen publicerade den IS-relaterade mediagruppen Muntasir Media Foundation en bild som visar förödelsen efter terrordåden tillsammans med en påskhälsning.

https://twitter.com/cmellaniac/status/1119902473119047680

Varning för starka bilder
Här nedanför syns rester av söndersprängda människor utanför lyxhotellet Shangri-La Hotel i huvudstaden Colombo.

https://twitter.com/AmmuShiyaz/status/1119912052233924609