På det specialbeställda flygplan som tog svenska medborgare från Wuhan till Frankrike befann sig också en belgisk medborgare som var smittad av coronaviruset. Det uppger Belgiens hälsodepartement. 

Flygplanet landade i den franska staden Marseille på söndagen efter att ha evakuerats från Wuhan i Kina – staden där coronaviruset först bröt ut.

Totalt befann sig 254 passagerare på planet som landade i Frankrike, tolv av dem svenskar och nio belgiska medborgare. En av de belgiska medborgarna har nu konstaterats vara smittad, rapporterar SVT.

LÄS MER: Svenske Mickael kan bära på Corona-viruset – staten säger att det är fritt fram

Belgiens hälsodepartement säger att den smittade personen mår bra efter omständigheterna och ännu inte uppvisar några symtom på sjukdom, enligt Reuters.

Sverige har inte kontaktats

Svenska Folkhälsomyndigheten har ännu inte blivit kontaktad av belgiska myndigheter med anledning av uppgifterna.

– Om personen befunnit sig på ett flyg tillsammans med svenskar kommer de att höra av sig till oss. Det är så systemet funkar. Vi har inte fått någon indikation än, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

Man vet ännu inte om de svenskar som befann sig på planet har blivit smittade av det dödliga viruset.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

– Det syns inte på prover förrän symtom visas. Det är tidiga dagar ännu – de flesta som insjuknat har gjort det runt dag fem efter att de smittats. Fram tills dess får vi vänta, säger Tegnell.

Ett misstänkt fall har på tisdagen upptäckts i Karlskrona.

Första dödsfallet i hong Kong

Nu rapporteras även det första dödsfallet i hong Kong. Det var en 39-årig man som besökt Wuhan i Kina, där virus först upptäcktes. Han dog på Hong Kongs Princess Margaret-sjukhus på tisdags morgon, bekräftade sjukhuset.

I Thailand har sex nya fall av coronaviruset, vilket nu bekräftats av den thailändska hälsomyndigheten, rapporterar Bangkok Post. Fyra thailändska personer har smittas, varav ett par som nyligen besökt Japan. De andra två är taxichaufförer som har skjutsat kinesiska turister i sina fordon.

Doktor Suwannachai Wattanayingcharoencha, generaldirektör för avdelningen för sjukdomskontroll, säger att fem av de sex smittade personerna återhämtar sig väl och att de kommer få lämna sjukhuset när man kan bekräfta att de är fria från viruset.

LÄS MER: Sverige fortsätter med direktflyg från Kina – Folkhälsomyndigheten ovetande

Den sjätte och senaste patienten har flyttats från ett privat sjukhus till Bamrasnaradura Institute for Infectious Diseases. Mannen – som är taxichaufför och hade skjutsat en äldre kinesisk kvinna till den thailändska turistorten Hua Hin – är beroende av en andningsskydd eftersom han är 70 år gammal och smittad av både coronaviruset och tuberkulos.

Cirkulerar videos på Twitter

På Twitter cirkulerar mängder med videos som verkar visa folk i liksäckar. Dock är videoklippen obekräftade.

https://twitter.com/DarrenPlymouth/status/1224666976389419009?s=20

Här sägs ett klipp visa insidan från ett av de snabbproducerade sjukhusen som Kina byggde på grund av Corona-virusets utbrott:

https://twitter.com/howroute/status/1224742621521895428?s=20