Coronasmittans framfart i Italien fortsätter och har i skrivande stund drabbat 3 089 personer. Bara det senaste dygnet har landet rapporterat en ökning med hela 587 fall. Samtidigt fortsätter dödsfallen att rusa och landar på sammanlagt 107 döda. WHO konstaterar att den nya smittan har en dödlighet på 3,7% – vilket är betydligt högre än för en vanlig säsonginfluensa.

I spåren av den eskalerande epidemin har den italienska regeringen stängt alla landets skolor och universitet – åtminstone fram till den 15 mars. Även alla idrottsevenemang och folksamlingar har ställts in.

Nedan följer en översikt från Worldometer som Samhällsnytt har sorterat efter antalet nya fall. Sverige klättrar upp i tabellen med 22 nya fall det senaste dygnet vilket innebär 52 personer totalt. Hela 16 av dessa 22 fall är bekräftade i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Fördubbling av antal coronafall i Sverige: ”Oproblematiskt”

Irans regim anklagas för att mörka dödstalet

Enligt uppgifter publicerade av den iranske skribenten Heshmat Alavi stämmer inte den officiella dödssiffran i Iran. I själva verket ska det vara över 1 300 döda.

Tyskland stoppar export av skyddsutrustning

På onsdagen rapporterade Reuters att Tyskland som hittills har 262 bekräftade coronafall stoppar all export av medicinsk skyddsutrustning som exempelvis masker, handskar och dräkter. Detta för att undvika brist vid ett omfattande utbrott av smittan.

Den svenska fabriken i Svenjunga som tillverkar skyddsutrustning uppges arbeta dygnet runt i tre skift – men något motsvarande exportförbud saknas i Sverige. Det mesta som produceras går tvärtom på export samtidigt som sjukvården vädjar till privatpersoner om att inte köpa andningsskydd – eftersom vården endast har en begränsad reserv av dessa som skulle räcka till att vårda ”några personer i ett antal dagar.”