Medan coronaepidemin fortsätter att skörda nya offer väcks nya misstankar om att viruset kan ha läckt från ett labb. Tidningen The Epoch Times visar att tidigare såldes försöksdjur från biologiska labb som vildfångade på marknader.

Under dagen rapporterade Sydkorea en stor ökning i antalet bekräftade fall av coronaviruset – 204 personer uppges ha smittats i skrivande stund. Ett femtiotal av fallen går att härleda till en kvinna som återvänt från Kina och besökt en kyrka:

Sydkoreas president kallar situationen i landet ”mycket allvarlig”.

I en annan utveckling har iranska myndigheter erkänt minst fyra dödsfall av coronaviruset i staden Qom. Enligt obekräftade uppgifter kan det dock röra sig om ett tjugotal döda och flera hundra smittade:

https://twitter.com/livecrisisnews/status/1230842901741133825

Iranska sjukhus uppges vara illa rustade för att hantera epidemin med brist på mest basala skyddsmedel som masker osv. Att coronaviruset har spridits i Iran under en tid visar även att det i andra länder börjar dyka upp coronapatienter med koppling till Iran. Libanon har registrerat landets första fall av coronaviruset – hos en kvinna som nyligen återvänt från Qom i Iran. Även i Kanada har en kvinna som nyligen varit i Iran testats positivt för coronavirus. Hon blev landets nionde bekräftade fall.

På Twitter cirkulerar obekräftade videoklipp som uppges visa kaotiska scener när staden Qom sätts i karantän:

https://twitter.com/livecrisisnews/status/1230273635388133376

Den iranska regeringen har stängt skolor och universitet i staden. Grannländerna uppges ha stängt gränserna med Iran i panik.

I Italien har man bekräftat 6 nya fall av viruset som blir första registrerade lokala överföring av viruset – när personer utan någon koppling till Kina blivit infekterade. Totalt testas 250 personer som haft kontakt med de smittade för viruset. Regeringen har tillfälligt stängt skolor i området samt beordrat stängning av nattklubbar och krogar.

Det totala antalet dödsfall har kommit över 2200 personer i skrivande stund. Två av dessa är personer som smittades på kryssningsfartyget Diamond Princess. Medan somliga experter och hälsomyndigheter hävdar att epidemin ”saktar ner” har kinesiska myndigheter beslutat att bygga 19 nya provisoriska sjukhus i Wuhan som tillsammans ska kunna inrymma 30 tusen nya patienter. Sjukhuset planeras att stå klara den 25 februari enligt kinesiska Global Times.

Samtidigt rapporterar den kinesiska experten inom coronaviruset Zhao Jianping att en del tillfrisknade ändå visar sig ha viruset kvar efter upprepade tester och kan därmed fortsätta sprida smittan när de släpps fria från sjukhus. Detta menar han är ytterligare en komplikation för att hålla tillbaka epidemin.

Tidningen The Epoch Times lanserar en spektakulär teori om virusets ursprung och menar att det kan ha läckt från ett biologiskt labb genom att försöksdjur sålts på marknader som vildfångade djur. Enligt tidningen är denna praxis vanlig i Kina och har tidigare lett till flera rättsprocesser mot inblandade.

I Sverige har hälsomyndigheterna avslöjat att över 170 personer testats för coronavirus i landet – de flesta i Stockholm. Endast en har hittills testats positivt. Personer som varit i Kina och upplever symtom ombeds att ta sig till provtagningen med ambulans eller med egen bil. Folkhälsomyndigheten fortsätter emellertid att hävda att risken för spridning av coronaviruset i Sverige är ”mycket låg”.