I en lång och stort uppslagen artikel påstår Dagens Nyheter att den blågula regeringen genom att missköta energipolitiken slarvat bort miljarder av pengar som skulle ha gått tillbaka till skattebetalarna. Men en granskning av påståendena visar att de är falska och att DN bara papegojat vidare oseriösa anklagelser från den rödgröna oppositionen som vore de fakta.

Bonniers tidningsflaggskepp Dagens Nyheter påstår sig vara en fyrbåk för “en upplyst värld” i ett medielandskap där man är snar att peka finger mot andra, inte minst de nya socialkonservativa medierna. Samtidigt har tidningen sedan den kontroversielle Peter Wolodarski tog över rodret brottats med flera fake news-skandaler och ett eroderande renommé som medieaktör.

Nu adderas ytterligare ett övertramp till kritiken. I en lång och stort uppslagen artikel påstår DN att den nya blågula regeringen genom energipolitisk inkompetens slarvat bort miljarder i intäkter som skulle komma landets skattebetalande och elkrisdrabbade medborgare till godo.

Som “bevis” anförs bland annat turerna kring elstödet och det så kallade intäktstaket för elproducenter – stöd och konstruktioner som inte skulle ha behövts om inte de tidigare röda och rödgröna regeringarna genom att vansköta energipolitiken skapat den elkris som slagit sönder många svenska hushålls och företags ekonomi.

Fake news x 3 av DN

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Problemet är bara att Dagens Nyheters påståenden är falska. De är direkt kalkerade från oseriös rödgrön oppositionsretorik. Det framgår av en faktagranskning som andra medieaktörer gjort, däribland TV4.

Kanalens politiska expertkommentator sågar med eftertryck påståendet att den nya regeringen genom att införa ett intäktstak vid årsskiftet skulle ha dragit in flera miljarder till svenska folket från elproducenternas övervinster. Det slås fast som falskt i flera led.

Dagens Nyheters påstående om att det är den nya regeringens fel att taket inte kommit på plats – som tidningen också hämtat direkt från den rödgröna oppositionen utan att kritiskt faktagranska – är även det falskt.

Sanningen är att det bakomliggande EU-beslutet togs i september när den socialdemokratiska regeringen fortfarande styrde Sverige och att den då flaggade för att det skulle ta lång tid att implementera. När man sedan förlorade regeringsmakten låtsas man inte längre om vad man då sade, utan kritiserar den nya regering för något som man inte själv skulle ha kunnat göra snabbare.

Även DN:s påstående att samtliga EU-länder utom Sverige har infört ett sådant här intäktstak avslöjas som osant. Även om många har gjort det så är det flera länder som inte har gjort det, däribland Danmark. Ett annat grannland, Finland, har dessutom valt en annan konstruktion.

Borgerlig tidnings ställningstagande ifrågasätts

Att Dagens Nyheter agerar på det sättet framstår som desto märkligare mot bakgrund av att tidningen uppger sig vara borgerlig men förklaras av att tidningsledningen valt att generellt ta parti för vänsteroppositionen på grund av att Sverigedemokraterna utgör en del av det nya regeringsunderlaget.

DN har på medieområdet gjort samma sidbyte som Centerpartiet gjort parlamentariskt. Man fjärmar sig därmed från Liberalerna som är det parti tidningen traditionellt förknippas med då L valt att ingå i regeringen och acceptera samarbete med och stöd från SD.