Danmark stoppar migranter som försöker korsa gränsen från Tyskland utan giltiga handlingar. Personer som uppger att de kommer från Ukraina, men inte kan styrka sin identitet, nekas inresa.
– Jag har även ett ansvar för Danmarks säkerhet, säger Danmarks invandrarminister Mattias Tesfaye.

Från i fredags fram till igår hade 250 migranter, som påstår att de kommer från Ukraina, stoppats vid den dansk-tyska gränsen. Det rapporterar danska DR.

Anledningen är att de vare sig kunnat styrka sin identitet eller velat ansöka om asyl i Danmark. Många migranter berättar att de vill resa vidare till Sverige.

Kräver biometriskt pass

Polisen i Danmark förklarar reglerna såhär på sin hemsida:

”Alla ukrainska medborgare med biometriskt pass kan fritt resa in i Danmark. Det gäller både vuxna och barn. Ett biometriskt pass är ett pass utfärdat senare än januari 2015. Passet innehåller ett chip med bland annat foto, fingeravtryck och särskilda egenskaper”, samt:

”Om man är medborgare i ett land utanför EU – alltså ett så kallat tredjeland – och inte vill söka asyl, så har man inte rätt att vistas i Danmark och kan därför inte resa in. Ukrainska medborgare som vill resa i transit till en destination utanför Danmark måste, i enlighet med gällande regler, ha ett biometriskt pass.”

LÄS MER: Jonathan återförenad med sin fru vid ukrainsk-polska gränsen

Erbjuds nödvisering

Den danska polisen konstaterar att de flesta ukrainska flyktingar har biometriska pass, och att det därför inte är några problem för dem. De kan alltså fritt resa in i landet.

De migranter som saknar det erbjuds nödvisering eller att söka asyl i Danmark. I båda fallen måste de i sådana fall inställa sig på ett särskilt mottagningscentrum i Danmark där deras ärende utreds.

De som inte går med på de danska kraven hänvisas till Kiel i Tyskland, knappt tio mil söder om den danska gränsen, och färjan till Sverige. Anledningen är att kontrollerna av vilka som reser in i Sverige inte är lika strikta som i Danmark.

Försvaras

De danska myndigheternas agerande kritiseras, inte minst av borgmästaren i staden Flensborg på den tyska sidan av gränsen. Många migranter återvänder dit efter att ha stoppats av danskarna.

Men Danmarks invandrarminister Mattias Tesfaye (S) försvarar de striktare danska reglerna.

– Jag håller med om att vi befinner oss i en allvarlig situation. Just därför anser jag att man inte ska kunna resa genom Europa utan att det registreras och dokumenteras vem man är. Jag har även ett ansvar för Danmarks säkerhet, säger han.

LÄS MER: USA bekräftar ”biologiska forskningscenter” i Ukraina

”En hel del andra”

Mats Berggren på gränspolisen i Sverige säger till SVT att de flesta av de 9000 som kommit till Sverige sedan 1 mars är ukrainska kvinnor och barn. Men inte alla. Det finns även andra som ”gömmer sig i flödet”, säger han.

– Vi har lite människosmugglingsärenden och lite annan brottslighet, säger han.

– Det är kvinnor och barn i huvudsak. Det är också en hel del andra som inte är ukrainare men som haft uppehållsrätt av skyddsskäl i Ukraina, säger Mats Berggren.

LÄS ÄVEN: Ex-politiker reste till Ukraina för att kriga – vänder hem