corona-danmark-norge
InrikesUtrikes

Danmark och Norge corona-stänger åter gränsen mot Sverige

Publicerad 10/8/2020
Annons

Efter att ha lättat på de tidigare corona-relaterade restriktionerna återinför Danmark och Norge nu inreseförbud och andra begränsningar för svenskar och Sverige. Detta efter att smittspridningen här tagit förnyad fart.

Sveriges exceptionellt höga nivåer av smittade och döda i covid-19 har fått många länder i omvärlden att vidta riktade åtgärder. När gärnserna öppnades för andra länders medborgare förblev gränserna stängda för svenskar. Efterhand har lättnader dock gjorts av bland annat Danmark och Norge. Men nu stänger de två länderna åter gränserna.

Hårdast fram går Danmark som utfärdar inreseförbud för åtta svenska regioner: Halland, Blekinge, Stockholm, Jämtland-Härjedalen, Kronoberg, Uppsala, Västmanland och Örebro. Här överstiger antalet smittade gränsvärdet 30 av 100 000.

Norge avråder egna medborgare från resor till Gotland, Värmland, Västernorrland och Norrbotten. Den som bryter mot rekommendationerna kommer vid återvänandet att försättas i 10 dagars karantän i likhet med svenskar från de aktuella områdena. Norge inför också restriktioner gentemot Lettland, Liechtenstein och Cypern.

I ett pressmedeland skriver den norska regeringen att de aktuella länderna och regionerna ”går från gult till rött på smittokartan för Europa”.

Den svenska smittskyddsmyndigheten och regeringen har ådragit sig skarp kritik såväl inom landet som internationellt för en strategi mot coronaviruset som resulterat i smitto- och dödssiffror som är väsentligt högre än jämförbara länder.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons