danmark-brott-8663
Utrikes

Danmark: Somalier fortsatt i topp bland kriminella invandrare

Publicerad 12/10/2020
Annons

I Sverige har Brå i drygt ett par decennier lagt locket på när det gäller att redovisa statistik om invandrares brottslighet. I Danmark offentliggörs däremot siffror fortlöpande. De senaste siffrorna visar att invandrare från Somalia fortsatt toppar listan över de nationaliteter som är vanligast hos förövare av våldsbrott och rån. Det rapporterar bland annat Den Korte Avis.

25 procent av de som under 2019 dömdes för grova brott i Danmark var av icke-västerländskt ursprung. Siffran ska ställas i relation till att gruppen endast utgör knappt nio procent av befolkningen.

Många menar att siffran är vilseledande och den invandringsrelaterade överrepresentation egentligen ännu högre. Kritiken handlar om att alla som har minst en förälder som är född i Danmark och har danskt medborgarskap räknas som dansk, oavsett den föräldern har danskt eller utländskt ursprung.

– Det snedvrider statistiken. Siffrorna gör danskarna mer kriminella än de egentligen är, sade Danska Folkpartiets juridiska talesperson, Peter Skaarup, till Den Korte Avis i en intervju förra året.

2019 dömdes 74 män för våldtäkt i dansk domstol. Av dessa var 42 danskar (enligt den kritiserade definitionen ovan) medan tre var västerlänningar och 29 icke-västerlänningar.

Det innebär att 56,7 procent (återigen med reservation för vilseledande definition) av våldtäktsmännen hade danskt ursprung, 4,1 procent annat västerländskt ursprung och 39,2 procent icke-västligt ursprung. Den sistnämnda gruppen, utgör alltså mindre än 9 procent av befolkningen, men personer i den begick 4 av 10 våldtäkter.

Turkar, libaneser, irakier, somalier, marockaner, afghaner, syrier, ugandier, bosnier, jugoslaver, serber, indier, ukrainare och kineser toppar i antal listan över våldtäktsmän med utomvästligt ursprung.

För brott generellt och i förhållande till storlek i befolkningssammansättningen sticker Somalia ut. Så många som var tredje person i den gruppen dömdes 2019 för brott.

Somalier toppar även när det gäller rån. På andra plats kommer irakier och som trea libaneser. Tillsammans stod de för hälften av alla rån förra året. Endast uppklarade brott med dömd gärningsperson är medräknade.

Hälften av alla migranter som dömdes för brott 2019 hade danskt medborgarskap och kan inte utvisas.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons