Danska medier uppmärksammar att kollegorna i Sverige varit dödstysta om att journalisten och tidigare SVT- och GP-medarbetaren Joakim Lamotte samlade in 600.000 kronor till den kvinna i Fittja som utsattes för det hon menar var en grov och utdragen gruppvåldtäkt. Pengarna var tänkta som plåster på såren när de misstänkta gärningspersonerna gick fria till följd av en undermålig polisutredning. Lokalavisen antyder att skälet till tystnaden kan relateras till en mer utbredd beröringsskräck bland svenska journalister när det gäller ”frågor om de negativa följderna av massinvandring”.

En insamling som drar in 600 000 kronor till ett våldtäktsoffer är vanligtvis en bra historia i media, men tydligen inte alltid. Det har den svenska frilansjournalisten Joakim Lamotte fått erfara”, skriver danska Lokalavisen. I en artikel berättar man för de danska läsarna om att ”en kvinna blev brutalt gruppvåldtagen av flera män i Fittja i Sverige 2016” och att ”först ett år senare, fem män greps och åtalades i fallet, men trots DNA-bevis, frikändes alla fem i december 2017”. Man upplyser också läsarna om att de fem nu kommer nu begära ekonomisk ersättning för den tid de suttit häktade.

LÄS MER: Polisens utredning av Fittja-gruppvåldtäkt JO-anmäls för allvarliga brister

Vidare förklarar Lokalavisen att fallet har fått många svenskar att förlora förtroendet för rättsväsendet, och att en av dem är journalisten Joakim Lamotte som beslöt starta en insamling till förmån för kvinnan – en insamling som strax innan jul dragit in hela 600 000 kronor. Detta trots att svenska medier teg om och vägrade stödja insamlingen genom att puffa för den från sina plattformar.

LÄS MER: Åtalade för gruppvåldtäkt i Fittja frias

Lokalavisen klargör också för de danska läsare som inte känner till det att diskussionsklimatet är ett helt annat i Sverige jämfört med Danmark – danskarna är vana vid en intensiv invandringsdebatt, ”det är man verkligen inte i Sverige”. Tidningen har talat med Lamotte som bekräftar att det förhåller sig så och i detta ser orsaken till att han blivit bojkottad av media:

”Detta är ett tydligt tecken på att svensk media befinner sig mycket långt från svenskarna och att det svenska etablissemanget försöker styra vem som ska få plats i den offentliga debatten. Jag tycker faktiskt att det är människoförakt. Det gäller det här fallet, men också många andra händelser som medierna helt enkelt väljer att inte täcka.

jag tror också att många journalister väljer att ignorera mig eftersom de helt enkelt inte gillar mig. I grund och botten beror det nog på avundsjuka, eftersom jag ensam ofta når ut till fler än vad de gör. Journalister här i Sverige tror att de på det här sättet kan tiga ihjäl mig, men sanningen är att det bara resulterar i ännu mer stöd för mig på nätet.”

”Neutral utan skygglappar”
Lokalavisen karakteriserar Lamotte som en man som delar upp den svenska befolkningen i två läger: ”Det finns de som älskar honom, eftersom han vågar ta itu med de frågor som annars är tabu i den svenska debatten, och sedan finns det de som hatar honom och kallar honom främlingsfientlig och högerextrem.

Själv intygar Lamotte i samtal med Lokalavisen att han är ”100% neutral, precis som en journalist borde vara”:

”Jag upplever att jag är politiskt diskret. Min ambition som journalist är att sätta fokus på missförhållanden i Sverige. Jag identifierar mig inte med någon politisk ideologi. Mitt enda mål är att beskriva vad som händer i Sverige neutralt och utan skygglappar. Så länge det jag säger är sant, bryr jag mig inte om ifall det gynnar antingen höger- eller vänsterpartierna, till skillnad från många andra journalister i detta land som låter sin ideologiska ståndpunkt avgöra vad de skriver om.

De senaste årens massinvandring har resulterat i en situation som politikerna inte vet hur de ska hantera. Klyftorna hos befolkningen har ökat och det har lett till en ökning av andra problem, t.ex. grov brottslighet. Arbetet med integration har helt havererat.”

Lamotte säger till Lokalavisen att han anser att de svenska medierna försummar sin plikt att främja en nyanserad debatt.

”Medias rapportering om invandringen i Sverige har under många år varit mycket ensidig. Ofta har de etablerade medierna valt bort att tala om de negativa konsekvenserna av hög invandring, och därför växer alternativa medier starkt i Sverige. Resultatet är att förtroendet till de traditionella medierna är mycket låg i Sverige.”

Lamotte försäkrar Lokalavisen om att han kommer att fortsätta att arbeta med att granska de missförhållanden som finns i det svenska samhället, och göra det på sitt eget sätt. Han uppger också att han inte tror att det stöd han får från gräsrötterna kommer att minska inom överskådlig framtid.

Utelämnad information
Lokalavisen berättar för de danska läsarna att det sedan början av december har begåtts fyra brutala gruppvåldtäkter av överfallstyp på öppen gata i Malmö och att gärningsmännen fortfarande är på fri fot. Den danska tidningen kritiserar också svenska medier, och även de svenska polisen, för att inte i något av dessa fall har informerat läsarna om vilken etnicitet förövarna har.

Lokalavisen skriver också att man talat med Fittja-kvinnans advokat som bekräftat att kvinnan har fått 600 000 kronor som ett resultat av Lamottes insamling.