Det blev socialdemokratisk valseger i Danmark förra månaden samtidigt som invandringsrestriktiva Dansk folkeparti rasade kraftigt. Anaylsen har varit att dessa två ting hänger samman och beror på att S i valrörelsen tog över DF:s invandringskritiska retorik. När valet nu är över meddelar statsminister Mette Fredriksen att hon i stället har för avsikt att bedriva en liberal invandringspolitik.

Bland annat river den nya regeringen upp det tidigare beslutet om att isolera kriminella utlänningar och illegala invandrare på en fängelseö. Man meddelar via utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye också att mottagandet av kvotflyktingar återupptas efter flera års stopp. Det är de vänsterorienterade samarbetspartier som S är beroende av för en parlamentarisk majoritet som för sitt stöd krävt en liberalare invandringspolitik.

Därutöver lovar Fredriksen att höja bidragen till invandrarfamiljer med barn. Alla migranter som vistas tillfälligt i Danmark ges också rätt till kostnadsfri, skattefinansierad högre utbildning. Det meddelar integrationsminister Mattias Tesfaye trots att han gav precis motsatt besked under valrörelsen.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna störst, Dansk folkeparti backar kraftigt och Stram kurs klarade inte spärren

Socialdemokraterna ändrar sig beträffande den strama politik man kom överens om med Dansk folkeparti där migranter ska ges tillfälliga uppehållstillstånd och alltid återvända till sina hemländer så snart förhållandena där medger detta. S öppnar nu för att dessa i stället ska få utbilda sig och på andra sätt förbereda sig för att stanna permanent i Danmark.

Dansk folkeparti är kritiska till Socialdemokraternas löftessvek. Man menar att de liberaliserade reglerna kommer att göra det betydligt svårare att få asylmigranter att vilja återvända hem och samtidigt fungera som en tilldragningsfaktor för nya migranter.

DF:s partiledare Kristian Thulesen Dahl skrev i en kommentar på Facebook: ”Steg för steg luckras invandringspolitiken nu upp. Detta trots att budskapet under valrörelsen var det motsatta. Konsekvensen är att Danmark åter blir mer attraktivt att söka asyl i. Det är sorgligt att bevittna hur vår strama invandringspolitik nu förstörs.”

Det senaste beskedet om nystart för kvotflytingmottagande kommenteras också i kritiska ordalag av bland annat DF:s gruppledare i Folketinget Peter Skaarup som kallar beslutet för ett ”löftesbrott”.

I opposition under förra mandatperioden gjorde Socialdemokraterna en rad invandringsrestriktiva politiska utspel om bland annat avskaffad asylrätt och tuffare krav på migranter bosatta i ”invandrargetton” för att lösa de växande integrationsproblemen.