mette fredriksen

Mette Frederiksen.

Utrikes

Danska socialdemokrater vill avskaffa möjligheten att söka asyl

Publicerad 2/5/2018
Annons

Istället vill man att migranterna skickas till läger i exempelvis Nordafrika under asylprocessen. Målet är att begränsa den icke-västliga invandringen.

– Det är nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger partiledare Mette Frederiksen till DR.

Förslaget är en del av en större invandringspolitisk reform som presenteras i sin helhet under måndagen.

Enligt Frederiksen kommer fler migranter till Europa och Danmark än vad vi kan klara av medan de flesta av världens flyktingar aldrig nås av någon hjälp.

Hon framhåller att det viktigaste är att Danmark själva kan bestämma över hur många man tar emot.

Reformen, som man kallar ”Rättfärdig och realistisk”, ämnar även till att sätta ett tak på hur många icke-västliga asylsökande och familjeåterföreningar man menar är acceptabelt per år.

Taket ska Folketinget besluta om varje år.

Ifall förslagen går igenom ämnar man öppna upp för kvotflyktingar igen, vilket man nyligen stängt ned helt för då man ansåg att Danmark inte har möjlighet att ta emot fler, och då kanske mer än 500 per år som man tidigare tog emot.

Man vill även skänka mer pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR och förmå EU att öka bidragen till Afrika.

Med förslagen vill man göra upp med ett havererat system där endast de förhållandevis resursstarka som når Europa via vissa gånger livsfarliga rutter ges hjälp, medan det stora antalet riktiga flyktingar fortsätter att leva i nöd.

Det handlar även om att kontrollera och begränsa antalet icke-västliga invandrare vars integration fungerat dåligt.

Denna typ av invandring menar Frederiksen utgör en stor påfrestning på det danska samhällets sammanhållning och riskerar i förläningen att äventyra välfärdssamhället.

De danska socialdemokraterna ämnar gå till val på reformpaketet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons