Danskt lagförslag: Fängelsestraff för föräldrar som tvingar barn att stanna hemma

15 Shares

Förslaget är ett del av ett större lagpaket och syftar till att skydda barn mot psykisk misshandel. Jurister är tveksamma medan barnrättsorganisationer välkomnar förslaget.

Förslaget har tagits fram i samråd med experter och riktar sig enligt justitiedepartementet mot föräldrar som utsätter sina barn för utgångsförbud ”som har karaktären av frihetsberövande, och som är en del av ett mönster av kränkningar som isolerar och bryter ned barnet”.

Föräldrar som ägnar sig åt detta vid upprepade och långvariga tillfällen ska kunna dömas till upp till tre års fängelse. Undantag görs för enstaka och kortvariga tillfällen.

Alla är dock inte övertygade om att en sådan lag är av godo.

– Det verkar absurt och farligt att ge sig in på det här området och börja lagstifta om hur föräldrar ska uppfostra, säger Morten Thorsøe Secher, ordföranden för föreningen Børn och Förældre.

På Danska Dommerforeningen har man juridiska invändningar och menar att lagen kan leda till bevismässiga svårigheter. Även på justitiedepartementet medger man att detta kan uppstå.

På barnrättsorganisationen Børns Vilkår är man desto mer positivt inställda.

– Många barn berättar att de känner sig kränkta, övervakade och berövade möjligheten att agera som människor vid utegångsförbud, säger Marianne Rasmussen.

Lagförslaget väntas klubbas igenom i Folketinget och träda i kraft den 1 mars.

15 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.