Den engelska dansskolan Northern School of Contemporary Dance (NSCD) har beslutat att ta bort balett som dansform i scenprovet för sökande till skolan. Detta då personal på skolan menar att balett är ett uttryck för ”vita europeiska idéer” och elitism.
NSCD har det uttalade målet att vara en ”progressiv institution”. På grund av detta har de, som en del av deras mångfaldssträvan som inkluderar införandet av nya regler med ”könsidentitet och ras” som utgångspunkt, sett över balett som dansform.
Nu menar skolan att balett är en vit elitistisk konstform som är ett hinder i deras strävan efter mångfald.
”Bagage av vita europeiska idéer”
NSCD säger att de har tagit bort balett som dansform i ansökningsprocessens scenprov på grund av dess ”omstridda natur”. Lärare vid konservatoriet förklarar att den traditionella danstypen bär med sig ett problematiskt bagage av ”vita europeiska idéer”.
Den månghundraåriga konstformen anses av skolan vara ett hinder för inkludering på grund av ”den exkluderande ekonomiska bördan av att ta balettlektioner” och ”idealisering av vissa europeiska kroppsformer och rollfördelning efter könstillhörighet”.
LÄS ÄVEN: SVT: Vita kan inte drabbas av rasism
Ska ”avkolonisera” läroplanen
Regeländringarna kommer efter att konservatoriet åtagit sig ett arbete för att ”avkolonisera läroplanen” – och ta emot råd från HBT-grupper.
I ett utlåtande från NSCD står det att de ”granskar innehåll och har tagit bort balett från vår auditiondag på grund av dess potentiellt kontroversiella karaktär.”
”Det är en mycket specifik konstform som är uppbyggd kring särskilda vita europeiska idéer och kroppsformer som ofta är främmande för unga människor som inte passar in i det estetiska idealet. Det finns frågor som rör kropp, pengar, språk och rörelsevokabulär”, säger Francesca McCarthy, chef för grundutbildningen vid konservatoriet, till The Telegraph.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.