Enligt regeringen och vännerna i Miljöpartiet finns det ingen lönsamhet i att bygga kärnkraft i Sverige och ingen vill investera i denna typ av energiproduktion. Men nu står ett företag redo.

Då kärnkraftsmotståndare talar om påstådd brist på lönsamhet och att ”marknaden” ratar kärnkraft är det för att man själva gjort allt för att medelst lagar och regleringar förstöra marknaden för detta. Kriget i Ukraina och beroendet av rysk gas har också fått flera länder att tänka om och hintat om att man kommer satsa på ren och miljövänlig kärnkraft.

LÄS ÄVEN: Rapport: Svenska folket vill lösa energibristen med kärnkraft

I Sverige meddelade regeringen senast på måndagen att man vill ge pengar till kommuner som bygger ny vindkraft, en kontroversiell och framför allt opålitlig form av energiproduktion.

Stort intresse

Men bortom regeringens drömmar om vindsnurror på varje svensk bakgård finns det digitala elhandelsbolaget Kärnfull Energi som med finansiell backning från mångmiljardären Mohammed Al-Amoudis investeringsportfölj Corespring nu lanserar bolaget Kärnfull Next med ambitionen att etablera nya reaktorer i Sverige.

– Det här är startskottet på vad vi hoppas kan bli en viktig pusselbit för hållbarheten i Skandinavien och nu tar vi oss an de förfrågningar vi har fått in, säger John Ahlberg, medgrundare av Kärnfull, till Dagens industri.

LÄS ÄVEN: Sverige hånas av Forbes: ”Ger efter för dumhet”

Enligt Ahlberg och Christian Sjölander, medgrundare och operationellt ansvarig, finns flera kunder som anmält intresse.

Att intresset för kärnkraft i Sverige skulle vara obefintligt, som ofta påstås från politiskt håll, avfärdar man.

– Vi vet att narrativet i Sverige är att ingen vill investera i kärnkraft. Det stämmer inte. Vi pratar med olika intressenter och ser att institutionella investerare letar efter den typen av avkastningsstruktur som det här innebär, säger Christian Sjölander.

Centrals för att nå klimatmålen

Göran Linder, vd på Granitor Growth Management som förvaltar Mohammed Al-Amoudis Corespring, ser ny kärnkraft som en naturlig del av bolagets portfölj.

– Ska vi bygga vår energimix för framtida lösningar så går det inte att bortse från att kärnkraften är central för att nå klimatmålen. Det här är helt enkelt ett komplement till vår portfölj av energiinvesteringar, säger han.

LÄS ÄVEN: FN: Kärnkraft renaste källan till elektricitet

Redan nu har Kärnfull tecknat ett samförståndsavtal med GE Hitachi för mindre, vattenkylda, modulära reaktorer, så kallade SMR-reaktorer. Dessa kan installeras i närhet till verksamheten som behöver dem. En annan fördel är att de förutom att producera planerbar el även kan användas för att ta fram vätgas, ammoniak och syntetiska bränslen.

Krävs lagändringar

För att reaktorerna ska kunna byggas krävs politisk vilja, bland annat måste begränsningarna för var reaktorer får byggas tas bort.

– Det är ju ett helt nytt läge nu. Vi har fått en ny IPCC-rapport och vi ser behovet av planerbar energi. Det är inte partipolitik. Regeringen säger ”show me the money ’så kan vi titta på det’, nu visar vi just det”, säger John Ahlberg.