2022 och ett nytt år närmar sig med stormsteg. Som vid varje nyår är det nog många som känner både vemod och glädje inför att ännu ett år har passerat. Men en vanlig önskan är att verkligen starta om på nytt när det nya året kommer, och ett sätt att göra detta på är att ta kontroll över sin ekonomi och lägga en ordentlig budget.

Att lägga en budget kan för vissa kännas som slöseri av tid. Men en budget är ett sätt att kunna nå sina ekonomiska mål på, som köpa en bostad, resa långt eller kunna låna pengar till en bil för den sakens skull. För oavsett om man har ett välbetalt jobb med stark privatekonomi eller om man är studerande, går på CSN, och därför har mindre pengar varje månad så är det viktigt att ha kontroll över sina utgifter och inkomst. Att göra budget är ett bra sätt att förstå vart ens pengar egentligen går till, om det finns någon utgift man kan minska på, och om ens inkomst och ens utgifter överhuvudtaget går ihop. Men framförallt är det viktigt att lägga en budget om man går i tankar kring att exempelvis låna pengar till en bostad, där det är A och O att ha full koll över sin privatekonomi.

Budget inför lån

Vad ska man då tänka på när man lägger en budget? Här skiljer sig en helt vanlig budget och en budget för att få kontroll över sin ekonomi inför ett lån något åt. När man gör en budget inför att ta ett lån så handlar det först och främst om att ta reda på vilka extra utgifter som lånet kommer att föra med sig. Här är det olika beroende på vilket lån man är intresserad av att ta, om det handlar om billån, bostadslån eller kanske ett lån till att renovera. Men det finns gott om hemsidor som kan hjälpa till med att jämföra utgifter på olika lån, återbetalningstid och räntor så att man själv kan få en bättre överblick. Om du vill ha hjälp med detta så är en idé att besöka https://kreditval.se/ för att jämföra de bästa lånen. När man tagit reda på vilka extra kostnader som ett lån medför och vilken ekonomi som man behöver ha för att ta lånet kan man sedan gå igång med att lägga upp en budget för detta.

Gå igenom utgifter och inkomster

När man lägger budgeten handlar det om att dels lista vilka inkomster man har varje månad. Därefter om att stapla ner ens utgifter så gott det bara går, här ska både fasta utgifter som hyra och försäkring med och de rörliga utgifterna som matkostnader och fritid. För att budgeten verkligen ska fungera som vägledande och ge inblick i ens ekonomi, så gäller det att här vara så ärlig det bara går. När man sedan ser utgifter och inkomst svart på vitt kan man lättare se om det är utgifter som behöver dras ned på, och hur mycket pengar man har råd att lägga på räntor och låneavgifter varje månad, och om man kanske till och med har råd att spara någonting varje månad.