De tre unga män i 20-årsåldern som anhållits misstänkta för att ha anlagt massbilbränderna i Frölunda på måndagskvällen är samtliga välkända av polisen sedan tidigare som figurer i de invandrarkriminella gängen och i närtid dömda för grova brott. Det handlar om bland annat narkotikabrott, grovt vapenbrott, grov misshandel och rån. Det berättar Göteborgs-Posten (betalartikel 18-08-16).

– Det är våra gubbar allihopa, bekräftar en polis som arbetar i yttre tjänst i Frölunda och för vilken de tre nu anhållna är välbekanta ansikten.

Han tillbakavisar därmed de konspirationsteorier som lanserats av bland annat Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat om att bränderna skulle ha anlagts av svenska högerextremister i syfte att påverka valutgången i september.

LÄS MER: Polisen om bilbränderna: ”finns inget som tyder på politiska motiv”

En av de misstänkta, en 18-åring, flydde efter brandattackerna till Turkiet där han dock snabbt kunde gripas av den turkiska polisen för utlämning till Sverige. Under hela sin uppväxt i Göteborgs problemtyngda ”utanförskapsområden” har han varit en regelbunden kund hos såväl polis som socialtjänst.

Han har ett flertal domar på sig för bland annat personrån, narkotikabrott, övergrepp i rättssak och flera fall av misshandel, varav en grov där han knivskar en ung flicka. På grund av låg ålder har ynglingen sluppit fängelse och endast dömts till kortare perioder av ungdomsvård och har därför snabbt kunnat vara ute på gatorna igen för att begå nya brott.

PÅ tisdagen greps och anhölls ytterligare två unga gängkriminella män misstänkta för delaktighet i bilbrandsterrorn i Frölunda på måndagskvällen. Det handlar om en 19-åring och en 20-åring, båda i i likhet med 18-åringen välkända lokala förmågor i de invandrarkriminella gängkonstellationerna.

19-åringen dömdes så sent som i november förra året för grovt vapenbrott efter att ha ertappats med att köra runt pistolbeväpnad i en bil. Påföljden stannade vid fängelse i två månader. Bara en dryg vecka efter att han släppts ut i frihet greps han tillsammans med två kumpaner på bar gärning med stöldgods från ett varuhus. Påföljden denna gång blev, trots snabbt återfall i brottslighet, ännu lindrigare – endast skyddstillsyn.

Även den anhållne 20-åringen förekommer i belastningsregistret sedan tidigare. I hans fall rör det sig om en dom för narkotikabrott för en knapp månad sedan, som inte resulterade i någon frihetsberövande påföljd.

Enligt Göteborgs-Polisen är samtliga tre kända för att bland annat sälja knark i bostadsområdet.

Ytterligare personer kan komma att gripas för inblandning i måndagens bilbrandsattacker. Maskering vid brottstillfället och tystnadskultur i området gör dock det svårt för polisen att hitta de skyldiga. Det kan också leda till att bevisningen för de redan anhållna inte räcker för fällande domar.

Ett drygt tiotal personer uppges ha varit direkt inblandade att sätta eld på de sammanlagt 89 fordon som förstördes under måndagskvällen.

Uppdatering:
Senare på torsdagen meddelades att den anhållne 20-åringen begärts häktad och att 19-åringen släpps.