I helgen var det tänkt att en alternativ bokmässa skulle hållas i närheten av den ordinarie Bokmässan. Men nu avbryter Göteborgs stad bokningen av Heden – på polisens inrådan. ”Skandal”, säger Vávra Suk, chefredaktör på Nya Tider.

– Polisen har abdikerat och lämnat över till en antidemokratisk pöbel att bestämma vilken litteratur medborgarna får ta del av, fortsätter Vávra Suk.

Det var efter ett möte mellan kommunen, polisen och arrangörerna för mässan som polisen menade att säkerhetsarrangemanget skulle påverka ett mycket större område än det som hyrts för mässan.

– Polisen har ansvar att skydda demokratin, yttrandefriheten och mötesfriheten, och man har våldsmonopol i samhället för att lösa denna uppgift. Nu har man abdikerat och låter en antidemokratisk pöbel bestämma om en litteraturmässa kan hållas eller inte, säger Vávra Suk.

– Detta var tredje stället som är bokat och avbokat, säger Per Björklund vid samma tidning. Vi har varit i kontakt med ett 20-tal andra lokaluthyrare och ibland har vi fått väldigt märkliga svar.

Tidigare har viss litteratur och vissa tidskrifter portats från den gamla Bokmässan men nu motarbetar alltså både Göteborgs stad och polisen ett alternativ till mässan.

– Sverige är inte ett demokratiskt land om det inte går att anordna en mässa med litteratur som portas från den politiskt korrekta mässan, avslutar Suk.