Att den globala coronapandemin vänt upp och ner på våra liv det senaste året råder det ingen tvekan om, det lär inte finnas en människa som inte sett sitt liv påverkas på något sätt. Vissa har sett sin arbetssituation förändras, andra har någon närstående som blivit sjuk. I bästa fall är det mer vardagliga ting som har blivit annorlunda, man har gått över till zoom-möten eller dragit ner på krogbesöken.
Det vi tänkte titta lite närmare på här är hur fotbollen har påverkats av Covid-19, både här i Sverige och i vårt grannland Danmark som haft en lite annorlunda corona-strategi än vi. Just proffsfotbollen är ju faktiskt för många ett viktigt inslag i vardagen, både som underhållning och även för vadhållning. Om du tycker om att spela på fotboll, eller många andra sporter för den delen, tycker vi att du ska titta närmare på sajter som har dansk licens.
Gemensamma nämnare
Att samtliga professionella fotbollsklubbar har fått ett hårt slag mot sin ekonomi på grund av coronan råder det ingen tvivel om. Uteblivna publikintäkter, minskade reklamintäkter och sponsorkontrakt talar sitt tydliga språk. Detta är såklart inte exklusivt för Sverige och Danmark, hela Europa har haft kraftiga restriktioner vilket har lett till labila ekonomiska situationer även för gedigna storklubbar som spanska FC Barcelona.
Läget i Sverige
Den svenska fotbollsallsvenskan och även superettan har sin planerade premiär helgen 10-11 april. Svensk Elitfotboll tillsammans med SvFF och ElitFotboll Dam försöker i nuläget förhandla med Folkhälsomyndigheten för att se om de kan nå en överenskommelse om huruvida publik ska vara tillåten eller ej vid premiärerna. Fotbollsförbunden menar att det går att arbeta med säkra arenor och ett säkert publikmottagande, och fastän vägen mot fulla arenor fortfarande är lång måste man ta sig dit stegvis.
Läget i Danmark
På andra sidan Öresundsbron hade den danska superligan matcher i somras med hela 10.000 personer på läktarna. Superligan som den högsta danska divisionen kallas drog igång den 11 september 2020 och väntas avslutas den 24 maj 2021. Det danska fotbollsförbundet skapade inför ligastarten i samarbete med myndigheterna ett regelverk för att kunna släppa in publik på arenorna på ett ansvarsfullt sätt, som bland annat innebar sektionering om max 500 åskådare per sektion på arenorna och minst en meters avstånd mellan varje åskådare.
Nu efter en ökad smittspridning har de dock sett sina möjligheter att ta in publik minska betydligt, och de danska storklubbarna Brøndby och København FC är väldigt kritiska till detta beslut. Analyser visar att klubbarna i Superligan och andradivisionen riskerar att förlora ungefär 1,2 miljarder svenska kronor (850 miljoner danska kronor) om restriktionerna fortsätter.
Läs mer om fotboll i Danmark hos www.mesterbold.dk
Coronasäkert Fotbolls-EM 2021
Hur blir det då med Fotbolls-EM som blev uppskjutet förra sommaren? Jo tanken är att det ska spelas mellan den 11 juni och den 11 juli i 12 olika städer runt om i Europa, men huruvida detta kommer att kunna genomföras i praktiken är inte alla länder överens om i dagens läge. Det vi vet med säkerhet är att Sverige kommer att spela i samma grupp som Spanien, Polen och Slovakien. Matcherna ska enligt planerna spelas i Bilbao och Dublin, men om detta verkligen kommer att gå att genomföra tvistar experterna fortfarande, sista ordet verkar inte vara sagt ännu.
Danmark i sin tur har hamnat med Belgien, Ryssland och Finland och ska i nuläget spela samtliga sina gruppspelsmatcher i Köpenhamn.
Gällande publik under EM har i nuläget UEFA fyra möjliga scenarier som går från full publikkapacitet till helt stängda läktare. Alternativen i mitten är en begränsning på mellan 50 och 100 procent av de tillgängliga biljetterna eller en begränsning på mellan 20 och 50 procent. Beslut i frågan väntas tas på ett möte som är spikat till den 5 mars, innan dess kommer vi inte att få veta något mer gällande detta.